Τα προαπαιτούμενα του Σίλβα

Ο Μάρκο Σίλβα έχει κερδίσει αυτές τις πρώτες ημέρες της ερυθρόλευκης προετοιμασίας όσα ακριβώς έκαναν τον Ολυμπιακό να αποφασίσει την πρόσληψή του και να επιμείνει σε αυτήν, παρά τα εμπόδια που προβλήθηκαν από την προηγούμενη ομάδα του και την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Ο Πορτογάλος έχει έναν μοντέρνο τρόπο δουλειάς και βγάζει μια «πειθώ» επιτυχίας προς όλους. Προς τους διοικητικούς παράγοντες που βρίσκονται με την αποστολή στο Σέεφελντ, προς τους ποδοσφαιριστές οι οποίοι ήδη αρχίζουν και καταλαβαίνουν ότι έχουν έναν προπονητή που είναι κοντά τους, με κάθε έννοια. Δηλαδή έχει τη δυνατότητα λόγω ηλικίας, συμπεριφοράς και επαγγελματικής προϋπηρεσίας να προσεγγίζει έτσι όπως πρέπει τους ποδοσφαιριστές. Και ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται αυτό που έλεγαν όλοι οι παίκτες που έχουν συνεργαστεί μαζί του στην Πορτογαλία, ότι δηλαδή είναι ένας προπονητής που μπορεί να επιβάλλει τις απόψεις και τη φιλοσοφία του με «προσιτό» προς την ομάδα τρόπο.
Ο Σίλβα δεν κάνει παραλογισμούς στην προετοιμασία. Δεν βάζει τους παίκτες να καταπίνουν χιλιόμετρα στα βουνά από τα ξημερώματα. Δεν κρύβει τις μπάλες στις προπονήσεις, αλλά συνδυάζει τη φυσική κατάσταση με την τακτική από το πρώτο λεπτό της παρουσίας στο Ζέεφελντ. Δεν πάει σε περίεργες καινοτομίες στα συστήματα που θα διδάξει, παίρνει πολλά από τα καλά που ήδη είχε αυτή η ομάδα και επιχειρεί να τα βελτιώσει με σύγχρονες προπονητικές μεθόδους.
Ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού έχει κατανοήσει ότι βρίσκεται σε μία ομάδα που έχει ήδη στέρεες βάσεις εδώ και χρόνια, συνεπώς δεν προσπαθεί να την ανακατασκευάσει αλλά να διορθώσει τις ατέλειές της.
Η φιλοσοφία του δεν απέχει από τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να παίζει μια ομάδα σαν τον Ολυμπιακό στην πλειονότητα των αγώνων της, δηλαδή ποδόσφαιρο κατοχής και ασφυκτικής πίεσης στον αντίπαλο. Σε συμπεριφορά και στιλ μπορεί αυτές τις πρώτες μέρες της συνεργασίας του με τον Ολυμπιακό να συγκριθεί περισσότερο με τον Βαλβέρδε που είχε τον τρόπο να επιβάλλεται δίχως συγκρούσεις παρά με τον Μίτσελ που πίστευε πως η προσωπικότητά του ήταν από μόνη της αρκετή για να εφαρμοστούν όσα δίδασκε.
Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για τη δημιουργία του νέου Ολυμπιακού, αναμένονται αλλαγές και στο δυναμικό της ομάδας με αφίξεις και αναχωρήσεις, αλλά όσον αφορά στον προπονητή τα σχόλια και οι εκτιμήσεις είναι προς τη θετική κατεύθυνση…

Σχετικά άρθρα