Λόγοι που συνήθως ένας πρώην ξαναγυρίζει σε σένα

14 Ιουλίου 2015
Aναστασία, 23 ετών ρωτά

Αναγνώστριά μας ρωτά:

Είναι δυνατόν καποιος που σε απόρριψε να ξαναγυρίσει σε σένα;

Στο ερώτημά σας απαντά η ψυχολόγος Μαρκέλλα Καπλάνη. 

Καμία κατάσταση δεν είναι μη αναστρέψιμη. Βεβαίως και μπορεί κάποιος που θεώρησε πως δεν ταιριάζετε (δεν χρησιμοποιώ την ορολογία "απέρριψε" διότι δεν ισχύει αυτή η έννοια να αναθεωρήσει και να βρει κοινά σημεία μετά από κάποιο χρονικό διάστημα μακριά. 
 
Είναι σημαντικό όμως να μην πέσεις στην παγίδα το να προσπαθείς να αλλάξεις τον εαυτό σου ώστε να ταιριάζεις με τον άλλον, ούτε να πασχίζεις να επιδεικνύεις τα κοινά σας στοιχεία. Ενώ μπορεί όντως κάποια στιγμή τα ενδιαφέροντα, οι στόχοι, και τα χαρακτηριστικά σας και πάλι να συγκλίνουν, οπότε να είστε και πάλι πιο συμβατή ένας για τον άλλον, ο τρόπος με τον οποίο κάποιος θα επιδιώξει μία επανασύνδεση παίζει μεγάλο ρόλο.
 
 Το να διεκδικείς κάποιον μέχρι ένα σημείο μπορεί να είναι κολακευτικό γι αυτόν. Από ένα σημείο και μετά όμως μπορεί κάλλιστα να κάνει αυτόν που διεκδικεί να φαίνεται λες και είναι σε πιο δυσμενή θέση. Εάν η σχέση έχει λήξει είναι σημαντικό να πορευτείς μπροστά και να είσαι ευτυχισμένη και χωρίς αυτόν τον άνθρωπο. Στη ζωή μας πρέπει να μάθουμε να είμαστε ευτυχισμένοι με τον εαυτό μας, άσχετα με το αν κάποια συγκεκριμένα άτομα όντως θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν την καθημερινότητα μας. Άλλωστε, τι θα μπορούσε να είναι πιο ελκυστικό από ένα αληθινό χαμόγελο γεμάτο αυτοπεποίθηση και μια ανάλαφρη διάθεση;! Αυτό είναι που πραγματικά τραβάει τους άλλους προς εμάς. 
 
Θα έχεις, λοιπόν, πολύ μεγαλύτερη επιτυχία εάν εστιάζεις στο να είσαι εσύ καλά και στο να προχωρήσεις είτε με είτε χωρίς αυτόν τον άνθρωπο. Δεν κάνω αναφορά στα λεγόμενα 'παιχνίδια' που μπορεί να προτείνουν άλλοι ώστε να 'κερδίσεις' κάποιον (π.χ. "κάνε πως είσαι καλά ώστε να ζηλέψει και να γυρίσει"). Εγώ αναφέρομαι σε μία πραγματική κατάσταση γαλήνης και αγάπης προς τον εαυτό η οποία αναβλύζει από μέσα μας και επομένως προσελκύει τους άλλους. Πετυχαίνοντας, η φτάνοντας κοντά, σε μία τέτοια κατάσταση, θα παρατηρήσεις τεράστια διαφορά και στο πως νιώθεις γενικά αλλά και στις φαινομενικές ανάγκες που μπορεί να έχεις τώρα. 

--
Μαρκέλλα Καπλάνη

M.A. Κλινικής-Συμβουλευτικής Ψυχολογίας
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανακαλύψτε το παιδί που κρύβεται μέσα σας και αλλάξτε τη ζωή σας
Η απουσία συνειδητής επαφής με το παιδί...
Πώς αναγνωρίζουμε τους εγωιστές ανθρώπους;
Τι είναι οι εγωιστές; Κάποτε μου είπε...