ΔΝΤ: Δώστε 30 χρόνια περίοδο χάριτος στο χρέος

Η Ελλάδα χρειάζεται ανακούφιση χρέους η οποία πάει πολύ μακρύτερα από αυτό που οι ευρωπαίοι εταίροι της εξετάζουν εξαιτίας της καταστροφής της οικονομίας και του κλεισίματος των τραπεζών τις τελευταίες δυο εβδομάδες, υποστηρίζει το ΔΝΤ στην επικαιροποιημένη έκθεση για την βιωσιμότητα του χρέους.

Στην έκθεση, που όπως υποστηρίζει το Reuters στάλθηκε στους Ευρωπαίους την Δευτέρα λίγες ώρες μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ελλάδα, αναφέρεται ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να δώσουν περίοδο χάριτος 30 ετών σε όλα τα δάνεια που χορήγησαν προς την χώρα μας (περιλαμβανομένων και αυτών που πρόκειται να λάβει με το νέο πρόγραμμα) αλλά και δραματική αύξηση των λήξεων.

Οι εναλλακτικές είναι να προχωρήσουν άμεσα σε «βαθύ εμπροστοβαρές κούρεμα» ή συγκεκριμένες ετήσιες δημοσιονομικές μεταφορές στον προϋπολογισμό.

Οπως επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο:

– Ο δανεισμός της Ελλάδας με επιτόκια υψηλότερα από αυτά που αντιστοιχούν σε αξιολόγηση ΑΑΑ θα δημιουργούσε “μη βιώσιμη δυναμική χρέους” για δεκαετίες. 

– Οι προβλέψεις στην αναθεωρημένη Εκθεση Βιωσιμότητας Χρέους για την Ελλάδα υπόκεινται σε “σημαντικά πτωτικά ρίσκα”, υπογραμμίζει.

– Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Αθήνας αναμένεται να αυξηθούν πάνω από το 15% του ΑΕΠ που θεωρείται ένα ασφαλές “ταβάνι”, ενώ συνεχίζουν να ενισχύονται.

– Το ελληνικό χρέος προβλέπεται να ανέλθει στο 170% του ΑΕΠ έως το 2022 έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 142% του ΑΕΠ πριν από δυο εβδομάδες. Το χρέος αναμένεται να ανέλθει στο ανώτατο σημείο του κοντά στο 200% του ΑΕΠ την επόμενη διετία. 

Πηγή: real.gr

Σχετικά άρθρα