Πώς μια υπέροχη σχέση μπορεί ξαφνικά να χαλάσει

15 Ιουλίου 2015

Από ποιες αιτίες χαλούν οι σχέσεις

Αν δεν προσέξεις, οι σχέσεις, μπορεί να χαλάσουν:  

Όταν δεν έχεις συγκεκριμένο λόγο ή κίνητρο που έκανες αυτή τη σχέση.

Αν αγαπήσεις μόνο την εξωτερική εμφάνιση, και αγνοήσεις τον χαρακτήρα και τις συμπεριφορές του άλλου.

Από την κτητικότητα.

Δηλαδή, όταν θέλεις να κυριαρχείς στη σχέση. Θέλεις να έχεις το πάνω χέρι. Θεωρείς ότι ο σύντροφός σου είναι ιδιοκτησία σου, θέλεις να τον έχεις πειθήνιο όργανο υπό τις διαταγές σου και να γίνεται αυτό που θέλεις εσύ. Αυτή η συμπεριφορά βάζει αυτόματα τη σχέση σε ένα σκηνικό αιχμα­λωσίας. Δούλου και αφέντη, κρατούμενου και δεσμοφύλακα. Όταν η σχέση παίρνει τέτοια τροπή, οδηγεί στο μαρτύριο.

Όταν βάζεις τον/ την σύζυγο ή σύντροφό σου απέναντι, για να τον ανακρίνεις, να τον κατηγορήσεις ή να τον καταδικάσεις.

 Όταν δεν βάζεις όρια στις σχέσεις σου. Αν δεν σου φέρεται κα­λά ο άλλος, σημαίνει ότι εσύ του έδωσες το χώρο, δεν του έβα­λες τα ανάλογα όρια. Από την πρώτη φορά που κάποιος θα σου κάνει κάτι που δεν σου αρέσει, χρειάζεται αμέσως να του βά­λεις όρια, διότι θα το επαναλάβει.

Όταν δεν ζητάς αυτό που θέλεις να σου δώσει και ελπίζεις να το μαντέψει. Δηλαδή, όταν περιμένεις να μαντεύει τις επιθυ­μίες σου. Επίσης, τις επιθυμίες που ζητάς να σου εκπληρώσει, αλλά δεν θέλει ή δεν μπορεί.

Όταν περιμένεις ο άλλος να σου δώσει αυτό που δεν έχει. Για παράδειγμα αν δεν έχει εισπράξει τρυφερότητα, σεβασμό, κατα­νόηση, που θα βρει να σου τη δώσει; Θυμήσου τι είπε ο Χριστός για την περίπτωση αυτή: "Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος”.

Αν η κάλυψη των αναγκών είναι μονομερής, δηλαδή μόνο ο ένας προσφέρει και ο άλλος απολαμβάνει χωρίς να ανταποδίδει.

Όταν βάζεις στη σχέση τον ανταγωνισμό και την αντιπαλότητα. Δηλαδή, τον άλλον τον βλέπεις σαν αντίπαλο και του ανοίγεις πόλεμο.

Όταν βρίσκεις λάθη, κατηγορείς, μιλάς άσχημα, σκληρά και πληγώνεις τα αισθήματα του άλλου.

Όταν δεν υπάρχει μεταξύ σας αληθινή αγάπη, αλλά ανασφά­λεια, ανισορροπία, μίσος, κακία, υπολογισμός, φιλαργυρία, μι­κροπρέπεια, κατινιά, καλυμμένα με ψεύτικη αγάπη.

Αυτό φαίνεται πολύ καθαρά όταν ένα ζευγάρι χωρίζει. Τότε κα­νένας δεν μπορεί να κρυφτεί. Αποκαλύπτει τον πραγματικό του εαυτό, τα πραγματικά του αισθήματα.

Από τις αόριστες ή συγκεκριμένες φοβίες που σε κυριεύουν και κάνεις τη ζωή του/ της συντρόφου σου από γκρίζα έως μαύρη. Από το ανικανοποίητο. Αν όσα κι αν σου δώσει ο άλλος πάντα είναι λίγα και δεν σου φτάνουν.

Όταν μπαίνει το μικρόβιο του "εμπιστεύομαι ή δεν εμπιστεύο­μαι”. Όταν αγαπάς, δεν υπάρχει στο νου σου το εμπιστεύομαι και το δεν εμπιστεύομαι. Όταν αφήνεις να εισχωρήσει αυτό το μικρόβιο στο νου σου, υπάρχει πιθανότητα να εκδηλώσεις κτη­τικές συμπεριφορές και να δημιουργείς προβλήματα στον εαυ­τό σου και στον άλλον.

Για παράδειγμα, αν αρχίσεις να υποψιάζεσαι ότι ο/ η σύζυγος ή σύντροφός σου μπορεί να σε απατά. Τότε μπαίνεις στο μαρτύ­ριο της καχυποψίας και κάνεις κόλαση και τη δική σου ζωή και του άλλου.

Όταν επιτρέπεις να μπαίνουν τρίτοι άνθρωποι στη σχέση σου. Τρίτοι θεωρούνται όλοι όσοι βρίσκονται έξω από το σπίτι και, για τις απόλυτα προσωπικές σχέσεις του ζευγαριού, όλοι όσοι βρί­σκονται έξω από την κρεβατοκάμαρά τους. Ακόμα και τα παιδιά. Αναλογίσου πόσες διενέξεις και καυγάδες ξεκινούν για θέματα που αφορούν τρίτους, όπως τη μητέρα, τον πατέρα, τα αδέλ­φια, τα παιδιά, τους φίλους και τους συγγενείς.

Έχεις παρατηρήσει ότι πολλοί άνθρωποι, ενώ μεταξύ τους περ­νάνε πολύ καλά, όταν αρχίσουν να μιλάνε για τρίτους μπορεί να τσακωθούν και να φτάσουν μέχρι τον χωρισμό;

Όταν συμβαίνει αυτό, σημαίνει ότι άφησαν να εισχωρήσουν μέ­σα στο διαμέρισμα της σχέσης τους οι τρίτοι άνθρωποι.

Όταν ερωτεύεσαι κάποιον/ κάποια και θέλεις να έχει τα ίδια αι­σθήματα αγάπης με σένα. Αν δεν τα έχει και επιμένεις να είσαι μαζί του, τότε σημαίνει ότι θέλεις να παίζεις ή το ρόλο του θύ­ματος στη σχέση ή το ρόλο του θύτη.

Αν, λοιπόν, το πρόσωπο που ερωτεύτηκες δεν ανταποκρίνεται και δεν θέλεις να παίζεις ούτε το ρόλο του θύματος, ούτε το ρόλο του θύτη, απλά και άμεσα εφάρμοσε το Χρυσό Κανόνα "Πάω Παρακάτω".

Kείμενο του Παύλου Σιδέρη. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο βιβλίο Δυναμικός Τρόπος Ζωής 

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ