Όταν δεν μπορούμε να κοιμηθούμε από άγχος: Λυσεις

16 Ιουλίου 2015

Αφήστε τον πανικό για αργότερα

Το άγχος μπορεί να ξεπηδήσει από το πουθενά, συνήθως τις χειρότερες στιγμές, και να σας καταβάλλει ολόκληρη την ημέρα Ωστόσο, συνηθίζει να μας πιάνει τη νύχτα.
Από τον Dr. Jessaymy Hibbert

Όσο είμαστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι και κοιτάζουμε το ταβάνι, δεν είναι εύκολο να στρέφουμε αλλού την προσοχή μας. ενώ μπορεί να μας προκαλέσει αϋπνία. Αν υπάρχει δε κάτι που αυξάνει κατακόρυφα τα επίπεδα του άγχους, αυτό είναι η εξάντληση.

Αν ορίσετε μια συγκεκριμένη ώρα μέσα στην ημέρα κατά την οποία θα σκέφτεστε όλα όσα σας προκαλούν άγχος, ίσως σταματήσει να σας πιάνει πανικός ξαφνικά την ώρα που εργάζεστε, είστε έξω με φίλους η κοιμάστε.

Όταν απλώς αναβάλλετε αυτές τις σκέψεις και δεν προσπαθείτε να τις καταργήσετε εντελώς, είναι πιο εύκολο να απεμπλακείτε από αυτές.

Η αναβολή έχει καλύτερο αποτέλεσμα από την προσπάθεια να μη σκεφτείτε κάτι καθόλου. Αν σας πούμε «Μην τολμήσεις, επ' ουδενί. να σκεφτείς έναν ροζ ελέφαντα», είναι πρακτικά αδύνατο να μη φέρετε στο μυαλό σας έναν ροζ ελέφαντα. Αντίθετα, αν πείτε μέσα σας «Μπορώ να σκεφτώ τον ροζ ελέφαντα αργότερα», είναι πολύ πιο εύκολο να απαλλάξετε προσωρινά το μυαλό σας από αυτή τη σκέψη.

Όταν συνειδητοποιείτε ότι έχετε όλη την ημέρα άγχος, απλώς αναρωτηθείτε «Τι ακριβώς πετυχαίνω με το να ανησυχώ;» και μετά αναβάλετέ το για αργότερα. Έτσι έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να σκεφτείτε αποτελεσματικά τo ζήτημα που σας απασχολεί, παρά αν περνάτε μέρα και νύχτα ανησυχώντας γι΄αυτό.

Προσπαθήστε να εφαρμόσετε τις ακόλουθες τεχνικές διαχείρισης άγχους:

Ορίστε μια συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα για να σκέφτεστε αυτά που σας δημιουργούν άγχος ή ανησυχία. Όταν ξέρετε ότι δεν αποφεύγετε να τα σκεφτείτε, αλλά απλώς τα μεταθέτετε στην καθορισμένη ώρα, το μυαλό σας θα αποφορτιστεί. Το πόση ώρα θα διαθέσετε εξαρτάται από εσάς. και μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την ημέρα, αλλά το ελάχιστο διάστημα πρέπει να είναι 15 λεπτά.

Όποτε πιάνετε τον εαυτό σας να ανησυχεί, πείτε του ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Να είστε αυστηροί ως προς την αναβολή των αγχωτικών σκέψεων, γιατί άπαξ και αρχίσετε είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρώσετε και πάλι το μυαλό σας αλλού. Οι αγχωτικές σκέψεις μοιάζουν με την κινούμενη άμμο, οπότε, μόλις συνειδητοποιήσετε ότι εμφανίστηκαν, σταματήστε, αναβάλετέ τις για αργότερα.

Απόσπασμα από το σύγγραμμα Το μικρό βιβλίο της Ηρεμίας – Εκδόσεις Μεταίχμιο.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ