Σολάκης: «Πάγωσα όταν έμαθα ότι διαλύεται η ομάδα για τα στημένα»

Του Αντώνη Αντωνόπουλου

H περίπτωση του βετεράνου πλέον ποδοσφαιριστή Ηλία Σολάκη όχι μόνο δεν είναι συνηθισμένη, αλλά θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι είναι από τις σπανιότερες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο επιθετικός ποδοσφαιριστής που ξεκίνησε την πολύχρονη καριέρα του από την πατρίδα του, την Φλώρινα αγωνιζόμενος στην Δ΄ Εθνική με την ομώνυμη ομάδα, μέσα σε μια 20ετία πέρασε από όλες τις εθνικές κατηγορίες, έπαιξε στην Α κατηγορία της Κύπρου και άλλαξε 16 ομάδες!!! Αν μη τι άλλο εντυπωσιακό. Μεταξύ αυτών ΑΕΚ, ΑΠΟΕΛ, Πανιώνιος, Αστέρας Τρίπολης, Ολυμπιακός Βόλου, ΠΑΣ Γιάννενα, Βέροια, Δόξα Δράμας. Κοντά στις 450 συμμετοχές και στα 180 γκολ, μια πορεία με αναρίθμητες εμπειρίες και αναμνήσεις. Ο βετεράνος φόρ μίλησε στο pamesports από την Πτολεμαΐδα όπου ζει και εργάζεται με συνεταίρους σε επιχείρηση με τους ποδοσφαιριστές και φίλους του, τον Κώστα και Παντελή Καπετάνο.

– Μέσα σε 20 χρόνια 16 ομάδες. Με μια βαλίτσα στο χέρι ησουν;

«Δεν ήμουν γυρολόγος όπως μπορεί να σκεφτεί κάποιος. Ήταν για μένα μια ωραία ποδοσφαιρική περιπέτεια με πολλούς σταθμούς, εναλλαγές ομάδων, καταστάσεων και προσώπων. Σχεδόν σε όλες τις ομάδες που πήγα είχαν στόχους, είτε πρωταθλητισμού στη κατηγορία τους, είτε παραμονής στη κατηγορία. Δεν θα μπορούσα να καθίσω πολλά χρόνια σε μια ομάδα, δεν είναι ο χαρακτήρας μου. Αυτό που ήταν να δώσω σε μια ομάδα το έδινα και πήγαινα στην επόμενη. Είμαι ευχαριστημένος για αυτό που έκανα».

– Σε ποιες ομάδες έζησες τις μεγαλύτερες συγκινήσεις και σε ποιες απογοήτευση;

«Η μεγαλύτερη ικανοποίηση που νοιώθεις όταν παίζεις μπάλα είναι η κατάκτηση τίτλου. Με το ΑΠΟΕΛ στη Κύπρο πήραμε πρωτάθλημα ,αυτό σου μένει. Δεν πήρα τίτλο με αλλά η ομάδα, με το ΑΠΟΕΛ κορυφαία στιγμή και με την ΑΕΚ συμμετοχές σε ευρωπαϊκά παιχνίδια. Είχα καλές στιγμές και οι χειρότερες ήταν με τον Ολυμπιακό βόλου τότε που μας έριξαν κατηγορία».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΤΗΜΕΝΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

– Η ιστορία με την υπόθεση των στημένων αγώνων λες;

«Ναι, μπράβο, τότε που μείναμε όλοι ξεκρέμαστοι. Είναι λίγο δύσκολο να ξεκινάς με μια ομάδα και να σου λένε ότι δεν παίζεις».

– Τι έγινε τότε;

«Σοκαριστική και πρωτόγνωρη η εμπειρία με τα στημένα για όλους. Για να λέμε όμως το δίκιο της ιστορία σε όλους τους παίκτες βγήκε σε καλό. Ήταν όλοι αναγνωρισμένοι και πήγαν σε καλύτερες ομάδες. Στην τελική μας βγήκε σε καλό, αλλά τι στιγμή εκείνη που το μαθαίνεις, ήμασταν στο εξωτερικό για ευρωπαϊκό αγώνα και στις 6 ώρα το πρωί σε παίρνουν τηλέφωνο και σου λένε η ομάδα διαλύθηκε σοκάρεσαι. Πάγωσα ολόκληρος όταν μου είπαν ότι η ομάδα εξαφανίζεται. Μου έπεσε το τηλέφωνο από τα χέρια. Ξημερώματα βγήκε η απόφαση και μας ξύπνησαν από τα χαράματα να μας το πουν. Μιλάμε για τρέλα…».

– Τι σου έχει μείνει από εκείνη την περιπέτεια;

«Δεν μου κάθεται καλά .Δεν θέλω να την θυμάμαι, με ενοχλεί. Πήγα και σε δύο δικαστήρια για την ομάδα, και αν δεν είσαι των δικαστηρίων όπως δεν ήμαστε εμείς οι παίκτες είναι όντως κάπως περίεργα και δύσκολα…».

ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΤΕΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΚ

– Το πέρασμα σου από την ΑΕΚ το θεωρείς πετυχημένο;

«Όχι το πέρασμα μου από την ΑΕΚ δεν το θεωρώ πετυχημένο. Εκείνη την εποχή ειδικά ήμουν πάρα πολύ καλά και θα μπορούσα να προσφέρω πολλά. Ήμουν και σε καλή ηλικία και καλά αγωνιστικά .Υπήρχαν όμως πολλά προβλήματα».

– Τι έπαιξε ρόλο και απέτυχες;

«Δεν θέλω να δικαιολογηθώ τώρα. Την πρώτη χρονιά που πήγα ήταν τα προβλήματα με τον Ντούσαν Μπάγιεβιτς. Να φύγει, να κάνει, γινόταν ένας ψιλοχαμός στην ομάδα. Πήγα Νίκη Βόλου για ένα χρόνο και γύρισα με Ντέμη Νικολαϊδη πρόεδρο που έφερε τον Σάντος προπονητή. Εκεί δεν υπήρχε καλό κλίμα για το πρόσωπο μου, όχι τόσο από τον προπονητή όσο από την διοίκηση. Το ένιωσα και για αυτό έφυγα».

– Για ποιο λόγο;

«Ο λόγος; Εντάξει το 2002 που πήγα πρώτη φορά ήμουν συμπαίκτης του Ντέμη. Τότε εγώ πήγα με πρόεδρο τον Μάκη Ψωμιάδη. Ο Ψωμιάδης ως γνωστόν είχε μια κόντρα με τον Ντέμη, ίσως το είχε δει ανταγωνιστικά, ότι με πήρε έμενα ο Ψωμιάδης για να απομονώσει τον ίδιο, η να υπέθετε δεν ξέρω και εγώ τι. Μπορεί μετά που έγινε πρόεδρος στο πίσω μέρος του κεφαλιού του να το κρατούσε αυτό. Στο ποδόσφαιρο συμβαίνον τέτοιες παρεξηγήσεις».

– Στον Αστέρα Τρίπολης;

«Στον Αστέρα ήμουν και μεγαλούτσικος, δεν μπορούσα να δώσω τίποτα παραπάνω…».

– Από την Παναχαϊκή έφυγες γιατί δεν σου άρεσε το… κρεβάτι που σου πήραν;

«Εντάξει τώρα, τον κύριο Κούγια τον ξέρουν όλοι δεν είναι ανάγκη να αναφερθώ εγώ. Του αρέσει κάποια πράγματα να τα κάνει με υπερβολή. Την πρώτη φορά από το 1998-2001 ήταν φανταστικά στη Παναχαϊκή, το δεύτερο πέρασμα ήταν τραγικό. Δεν θέλω να το θυμάμαι».

ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΕΓΚ ΠΡΟΤΑΣΟΦ

– Σαν ταινία του σινεμά θα σε γυρίσω πίσω. Ντεμπούτο 1996 με συμπαίκτες Τσαλουχίδη, Τάσο Μητρόπουλο και Ολεγκ Προτάσοφ…

«Τι θυμήθηκες τώρα. Στη Βέροια, στο ξεκίνημα μου. Ήταν συγκλονιστικό και ευλογία θεού να είσαι μαζί τους. Ο Προτάσοφ ειδικά ήταν το μεγαλύτερο παράδειγμα για μένα προς μίμηση, ποδοσφαιριστή και το καλύτερο που μπορείς να δεις σε μικρή ηλικία για να σου δώσει το σωστό κίνητρο να συνεχίσεις με πάθος».

– Για ποιο λόγο;

«Για πολλούς λόγους. Κατ αρχήν ήταν Τζέντελμαν. Ο άνθρωπος με παγκόσμια Κύπελλα ,με καριέρα μεγάλη, ήταν κύριος. Μιλούσε όμορφα σε όλους ήταν 200% επαγγελματίας, δούλευε απίστευτα και συμπεριφερόταν στα νέα παιδιά με μια ισοτιμία που δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου. Εγώ νομίζω ότι ο Προτάσοφ ήταν η αφορμή να παίξω τόσα χρόνια μπάλα, μέχρι τέτοια ηλικία και τόσο επαγγελματικά. Το λέω παντού και αναφέρω στιγμές μου από την στάση και συμπεριφορά αυτού του πολύ σπουδαίου ποδοσφαιριστή και ανθρώπου».

– Το μυστικό για να παίξεις σε τέτοιο επίπεδο 20 χρόνια μπάλα;

«Η καλή εξωγηπεδική ζωή. Εμένα η ζωή μου δεν είχε καταχρήσεις και ξενύχτια. Παράλληλα πολύ δουλειά και αγάπη για αυτό που κάνεις. Και την βοήθεια του θεού να μην έχεις τραυματισμούς…».

-Κάνοντας flash back, το ποδόσφαιρο το άφησες καλύτερο η χειρότερο από ότι το βρήκες και το βίωσες όλα αυτά τα χρόνια;

«Βελτιώθηκε σε δύναμη και ταχύτητα, αλλά είναι κατώτερο σε ποιοτικά χαρακτηριστικά. Στο ξεκίνημα θυμάμαι υπήρχαν αρκετοί Έλληνες με ποιοτικά χαρακτηριστικά και αρκετοί ξένοι επίσης το ίδιο».

-Στα εξωγηπεδικά, το οργανωτικό μέρος την αξιοπιστία και άλλα;

«Είμαστε στάσιμοι αρκετά χρόνια. Χαρακτηριστικότερο όλων; Η κατάκτηση του Eyro 2004. Εκεί που είπαμε να πατήσουμε πάνω στην επιτυχία και να εκτοξεύσουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο, το πατήσαμε όχι για να το εκτοξεύσουμε αλλά για να το πάμε πιο κάτω δυστυχώς».

– Ποιος προπονητής σε βοήθησε και ποιος σε δυσκόλεψε;

«Με δυσκόλεψε ο Μάκης Κατσαβάκης στο ξεκίνημα μου. Γιατί είτε δεν τον καταλάβαινα εγώ, είτε δεν με καταλάβαινε αυτός. Πήρα πολλά από τον Σάντος, από τον Όγιος στα Γιάννενα και τον Βαγγέλη Βλάχο που τον είχα στην Παναχαϊκή, και φυσικά ο Σάκης Τσιώλης στα τελευταία μου. Πήρα πολλά και τους ευχαριστώ πολύ».

– Καλά στα 41 και παίζεις ακόμη μπάλα;

«Ναι στο Μακεδονικό Κούπας, εδώ στη Πτολεμαϊδα. Το κάνω για να βοηθήσω την ομάδα και τα παιδιά εδώ. Έκανα δέκα μήνες τεχνικός διευθυντής στο Βόλο. Αυτό θα ήθελα να κάνω αν δοθεί ευκαιρία στο ποδόσφαιρο».

– Έζησες την κατάσταση. Που οφείλεται η επιτυχία του Αστέρα Τρίπολης;

«Η Τρίπολη φαινόταν ότι θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Αν συνεχίσουν έτσι θα πάνε και ψηλότερα».

– Να πάρει και πρωτάθλημα;

«Ναι γιατί όχι. Η ομάδα διαθέτει τα πάντα ,ότι μπορεί να φανταστεί κανείς. Εγώ πέρασα από την ΑΕΚ πριν κάποια χρόνια και στον Αστέρα συνάντησα πράγματα που δεν τα είχε η ΑΕΚ. Να ξέρει ο κόσμος ότι κάθε άλλο παρά τυχαία δεν έχει φτάσει εδώ ο Αστέρας Τρίπολης. Είναι αποτέλεσμα υποδειγματικά επαγγελματικής οργάνωσης σε όλα τα επίπεδα».

– Η επιστροφή της ΑΕΚ στη Σούπερ λίγκα;

«Αυτονόητο είναι ότι η θέση της ΑΕΚ είναι στη Σούπερ-λίγκα. Επέστρεψε και με δυνατό μεγαλομέτοχο πίσω, τον κ. Μελισσανίδη. Μπορεί να φτιάξει μια ανταγωνιστική ομάδα κόντρα σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ».

– Σε ποιο βαθμό θεωρείς αναξιόπιστο το ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Σε μεγάλο βαθμό. Ειδικά τα τελευταία χρόνια που μπήκε και το στοίχημα, έκανε μεγάλη ζημιά. Πάσχουμε πάρα πολύ. Παρακολουθώ σε καφέ παιχνίδι, μπαίνει ένα γκολ και πετάγεται ο άλλος και λέει, «έλα μωρέ στημένο ήταν…».

– Θεωρείς ότι είναι ικεσίες η φτάνει να έχουν βάσει με όσα ακούγονται, με παράγοντες και ομάδες;

«Δεν νομίζω ότι μπορεί να εμπλέκονται παράγοντες που στήνουν αγώνες και συντηρούν ομάδες. Από την στιγμή που βγάζουν όμως χειραγωγημένα παιχνίδια ,όπως έγινε με τον Βόλο,την Καβάλα μετά,και άλλα ματς, εγώ λέω ότι δεν ισχύουν, αλλά τα μισά να ισχύουν ο κόσμος επηρεάζεται και είναι προκατειλημμένος».

– Εσένα που αγωνίστηκες σε τόσες ομάδες σε πλησίασε κανείς για να έχεις μειωμένη απόδοση;

«Όχι δεν μου έτυχε σε καμιά ομάδα. Δεν με πλησίασαν για τέτοια υπόθεση…».

– Τι θα άλλαζες στο ελληνικό ποδόσφαιρο μετά από 20 χρόνια εμπειρίας μέσα στα γήπεδα;

«Θα τα άλλαζα από την ρίζα όλα. Από την ΕΠΟ μέχρι και το τοπικό. Αν δεν καθίσουν οι παράγοντες στο ίδιο τραπέζι να αποδεχτούν κοινά πράγματα και κοιτάζει ο κάθε ένας το συμφέρον του δεν θα αλλάξει ποτέ τίποτα. Δεν μας αρέσει η σειρά και οι κανόνες. Έτσι δουλειά δεν γίνεται όμως…».

Σχετικά άρθρα