Γιατί έχω υποθερμία;

Μια αναγνώστριά μας, ζήτησε την βοήθεια των ειδικών μας:

“Τον τελευταίο καιρό έχω υποθερμία. Νιώθω πολύ συχνά κουρασμένη, αισθάνομαι ρίγος και με πιάνει ταχυκαρδία. Όσες φορές έβαλα θερμόμετρο η θερμοκρασία μου ήταν περίπου 35,5. Πού μπορεί να οφείλεται; Τι πρέπει να κάνω; 

Μαρία. 

Απευθυνθήκαμε στον κύριο Αναστάσιο Σπαντιδέα, Παθολόγο-Κλινικό Φαρμακολόγο, ο οποίος μας εξήγησε όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για την υποθερμία.

Αναστάσιος Σπαντιδέας

Τι σημαίνει έχω υποθερμία; 

Ως  υποθερμία θεωρούμε την κατάσταση εκείνη κατά την οποία η θερμοκρασία του σώματός μας πέφτει κάτω από το όριο των 35 βαθμών Κελσίου, ένα όριο που θεωρείται απαραίτητο για τη διατήρηση του μεταβολισμού μας σε φυσιολογικά επίπεδα. Πολύς κόσμος, όμως, πιστεύει ότι υποθερμία είναι κάθε θερμοκρασία που είναι κάτω από 36,6.

Φυσιολογικά, η θερμοκρασία του σώματός μας κυμαίνεται από 36,4 – 37,5 βαθμούς Κελσίου όμως ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να λειτουργεί φυσιολογικά και σε ένα εύρος θερμοκρασιών που μπορεί να κυμαίνεται από 34,4 έως 37,8 βαθμών Κελσίου.

Πού μπορεί να οφείλεται η υποθερμία;

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να  είναι μια κατάσταση που συνοδεύεται από χαμηλή θερμοκρασία του σώματος και αυτό γιατί μειώνεται ο μεταβολισμός. Είναι λοιπόν μια πολύ πιθανή αιτία που σίγουρα θα πρέπει να διερευνήσουμε ξεκινώντας από μια επίσκεψη στον οικογενειακό μας γιατρό ο οποίος θα μας υποδείξει ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνουμε.

Ποια είναι τα συμπτώματα της υποθερμίας

Σε καταστάσεις πραγματικής υποθερμίας, δηλαδή σε θερμοκρασίες κάτω των 35 βαθμών Κελσίου, αρχίζουν και επηρεάζονται οι λειτουργίες όλου του οργανισμού μας με αποτέλεσμα να εμφανίζονται έντονα συμπτώματα. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων της υποθερμίας εξαρτώνται από το βαθμό της πτώσης της θερμοκρασίας αλλά και από την ταχύτητα πτώσης της. Έτσι, τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι ρίγος, ταχυκαρδία, ταχύπνοια και αύξηση της πιέσεως τα οποία αν δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα και επειγόντως τότε μπορούν να εξελιχθούν σε σύγχυση, λήθαργο ακόμα και θάνατο».

 

Σχετικά άρθρα