Αισθάνεστε συνέχεια κουρασμένοι; Δείτε τι μπορεί να σας συμβαίνει

20 Ιουλίου 2015

Αισθάνεστε συνέχεια κουρασμένοι και δεν ξέρετε τον λόγο; Εκτός από την... υπερκόπωση, την πολλή δουλειά κλπ υπάρχουν και άλλοι παράμετροι που μπορούν να καταπονήσουν τον οργανισμό σας.

Ποιοι είναι αυτοί;

Αφυδάτωση

Ακόμη και η ελαφριάς μορφή αφυδάτωσης –που ορίζεται ως 1,5% απώλεια στην κανονική κατανάλωση νερού- μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, διανοητική λειτουργία και τα επίπεδα ενέργειας ενός ατόμου. Η αφυδάτωση μειώνει τον όγκο του αίματος και ως αποτέλεσμα, ο οργανισμός πρέπει να εργαστεί πιο σκληρά για να παρέχει στο σώμα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο που έχει ανάγκη, εντείνοντας κατά συνέπεια το αίσθημα κούρασης.

Αλκοόλ

Ενώ αρχικά μπορεί κανείς να νιώσει υπνηλία, σύμφωνα με μια έρευνα από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, η κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε πιο ελαφρύ, χειρότερης ποιότητας και διακοπτόμενο ύπνο.

Κινητά

Το μπλε φως που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές, αποτρέπουν την παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης, η οποία ρυθμίζει τον ύπνο.

Δείπνο πολύ αργά

Τα «βαριά» γεύματα διαταράσσουν το πεπτικό σύστημα, προκαλώντας αίσθημα δυσπεψίας και καούρας, εμποδίζοντας τον ύπνο.

Χαμηλός σίδηρος

Ο σίδηρος βοηθά στη μεταφορά του οξυγόνου στον οργανισμό μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία. Χωρίς επαρκή παροχή οξυγόνου, οι μύες και η εγκεφαλική λειτουργία «πέφτουν», με αποτέλεσμα να οδηγούν σε χαμηλά επίπεδα ενέργειας.

Καφεΐνη

Η καφεΐνη ενεργοποιεί την παραγωγή αδρεναλίνης, η οποία κρατά τον εγκέφαλο σε εγρήγορση. Όταν όμως αργότερα τα επίπεδα αδρεναλίνης πέσουν, ιδιαίτερα μετά από υπερβολική κατανάλωση καφέ, μπορεί να εμφανιστεί αίσθημα κόπωσης, υπνηλίας και ευερεθιστότητα.

www.madata.gr

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...