Σόιμπλε σε Μέρκελ: Eσύ δεν μπορείς χωρίς εμένα

21 Ιουλίου 2015

Η Süddeutsche Zeitung παρατηρεί για τις σχέσεις μεταξύ της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Η παραίτηση του Σόιμπλε θα τάραζε εκ θεμελίων την καγκελαρία της Μέρκελ. Η Μέρκελ μπορεί να θέτει τις κατευθυντήριες γραμμές, αλλά δεν είναι σε θέση να εξαναγκάσει σε τίποτε πλέον τον Σόιμπλε. Θα πρέπει να βρει -για να χρησιμοποιήσουμε τη γλώσσα του 1999- έναν κοινό δρόμο μαζί του».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται η εφημερίδα Tagespiegel του Βερολίνου, η οποία επισημαίνει πως η απειλή του Σόιμπλε για παραίτηση δεν γίνεται για λόγους φιλαρέσκειας, αλλά θέλει να αποκλείσει την πιθανότητα ενός τέταρτου πακέτου, αλλά και να στείλει ένα μήνυμα.«Παράλληλα με την προειδοποίηση υπάρχει και ένα άλλο μήνυμα για την Μέρκελ, το οποίο με απλά λόγια σημαίνει: Εγώ μπορώ χωρίς εσένα, εσύ δεν μπορείς χωρίς εμένα.

Εάν ο Σόιμπλε καταφερόταν εναντίον της Μέρκελ, τότε αυτή θα έχανε. Καταρχάς θα έχανε ψήφους μέσα στη Χριστιανική Ένωση και οι συνέπειες θα ήταν πολύ επικίνδυνες. Η Μέρκελ, όμως, δεν θα διακινδυνεύσει να τις χάσει. Θα συνεχίσει λοιπόν να ακούει τον Σόιμπλε, να τον εκτιμά, να εκτιμά τη γνώμη του».

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σχολιάζει τη διάσταση απόψεων μεταξύ του αντικαγκελαρίου και του υπουργού Οικονομικών: «Οι δύο πιο ισχυροί άνδρες πίσω από την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ βρίσκονται σε κόντρα. Είναι γνωστό ότι ο υπουργός Οικονομικών τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, υπέρ μιας μεταβίβασης των εξουσιών και μιας αλλαγής των συνθηκών.

Μόνο έτσι μπορεί να διατηρηθεί το ευρώ. Με τα παιχνίδια του περί Grexit αναγκάζει τους άλλους να δουν την πραγματικότητα -τον αντίπαλό του, τον Γκάμπριελ, αλλά και την προϊσταμένη του. Και η πραγματική ερώτηση είναι: Ποια είναι πραγματικά η θέση της Μέρκελ;»

 

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...