Τί θα αλλάξει με το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία

21 Ιουλίου 2015

Αλλάζει ο υπολογισμός του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, στα ξενοδοχεία, όταν στην στη τιμή, περιλαμβάνεται  το πρωινό, η ημιδιατροφή ή η πλήρης διατροφή. Αλλαγές έρχονται στα  «all inclusive» ξενοδοχεία και τα μεγάλα τουριστικά πακέτα.

Σύμφωνα με τις νέες διευκρινήσεις της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η διαμονή σε ξενοδοχεία και χώρους φιλοξενίας υπάγονται στον υπέρ-μειωμένο ΦΠΑ, με συντελεστή 6%, ενώ από 1η Οκτωβρίου ακολουθεί μετάταξη στο μειωμένο συντελεστή 13%.

Συγκεκριμένα:

-Στις νησιωτικές περιοχές  όπου ισχύει η μείωση των συντελεστών κατά 30%, από 20.07.2015 έως και 30.09.2015 θα είναι 4%.

-Από τις 20 Ιουλίου 2015 οι υπηρεσίες εστίασης υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23% και 16% για τα νησιά).

Στην περίπτωση που οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παρέχουν υπηρεσίες διαμονής και εστίασης ή άλλες υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής, υπό την προϋπόθεση ότι ο διαχωρισμός στους επί μέρους συντελεστές δεν είναι εφικτός, γίνεται δεκτό η διάκριση, κατά συντελεστή φόρου, από 20/7/2015, να γίνεται ως εξής:

-Για διαμονή με πρωινό, το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.

 
-Στην περίπτωση διαμονής με ημιδιατροφή, το 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή, ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.

-Διαμονή με πλήρη διατροφή, σε αυτή την περίπτωση, το 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή, ως αντιπαροχή για πρωινό και δύο γεύματα.

-Διαμονή με all inclusive, τότε το 30% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης, για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και για τις λοιπές παροχές που ενδεχομένως περιλαμβάνει το πακέτο.

 

 

http://www.kontranews.gr/


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ