Πώς οι συνθήκες ύπνου σχετίζονται με καρκίνο;

22 Ιουλίου 2015

Μπορούν οι χρόνιες εναλλαγές φωτός-σκότους να σχετίζονται με την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού; Έκθεση του Current Biology, δείχνει ότι ο ανήσυχος ύπνος και οι διαταραγμένες ώρες ύπνου οδηγούν σε καρκίνο.

Για τους ανθρώπους, οι βάρδιες στην εργασία και τα άστατα ωράρια ύπνου είναι αυτά που πιθανότατα ευθύνονται για την εμφάνιση του καρκίνου.
Δεν φταίνε οι βάρδιες βέβαια από μόνες τους αλλά οι στρεσογόνες συνθήκες που αυτές δημιουργούν.
Οι ερευνητές είπαν ότι οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό εμφάνισης καρκίνου του μαστού δεν πρέπει ποτέ να εργάζονται σε βάρδιες, αν και ακόμα αυτό δεν έχει αποδειχθεί ότι ισχύει στους ανθρώπους.

Τα στοιχεία της έρευνας έδειξαν επίσης ότι τα ζώα με διαταραγμένο ύπνο (αντίστοιχο των ανθρώπων που κοιμούνται διαφορετικές ώρες ανάλογα της βάρδιάς τους) ήταν 20% βαρύτερα παρά το ότι έτρωγαν ακριβώς την ίδια ποσότητα τροφής.
Η διαταραχή του βιολογικού ρολογιού του σώματός μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της νόσου ή να επιταχύνει την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού.
Για την σωστή πρόσληψη όλων, οι γιατροί συμβουλεύουν να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στο σωματικό μας βάρος, οι γυναίκες στην ψηλάφηση του στήθους τους και οι εργοδότες να ενδιαφέρονται περισσότερο για τους εργαζομένους τους.

virus.com.gr

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Maxwell Maltz
Η Σκέψη της ημέρας
Maxwell Maltz
Μπορείτε να κατορθώσετε το ακατόρθωτο
Αν πιστεύετε ότι είστε ανίκανοι να...
Φθινοπωρινή κατάθλιψη: Όταν ο καιρός μας ρίχνει την ψυχολογία
Ο καιρός αλλάζει, η θερμοκρασία γίνεται...
Αποκωδικοποιώντας την αγκαλιά...
Όταν βλέπω ανθρώπους να αγκαλιάζονται...