Πώς καταλαβαίνεις ότι κάποιος έχει έρπη;

23 Ιουλίου 2015

 

Ο έρπητας τύπου II είναι αυτός που προσβάλλει τα εξωτερικά γεννητικά όργανα, αλλά και τους γλουτούς και τους μηρούς. O έρπητας τύπου I μπορεί να μεταδοθεί από το στόμα στο αιδοίο με τα χέρια, τα χάδια ή τα φιλιά και να μετατραπεί σε έρπητα τύπου II, που μεταδίδεται με τη σεξουαλική πράξη.

Ποια είναι τα συμπτώματα του έρπητα;

Η πρώτη επίθεση της ερπητικής νόσου είναι καμιά φορά δριμεία. Αυτή η φάση ονομάζεται πρωτομόλυνση και κάνει την εμφάνισή της 3 περίπου εβδομάδες μετά τη μόλυνση. Εκδηλώνεται με φαγού­ρα και έντονους πόνους στο αιδοίο.

Το εξάνθημα του έρπητα εμφανί­ζεται με τη μορφή φυσαλίδων γεμάτων υγρό. Πολύ γρήγορα, οι φυσαλίδες σπάνε και πληγώνουν το δέρμα.

Ένας επώδυνος λεμφαδένας στη βουβωνική περιοχή σύστοιχα, πυρετός και έντονη κόπωση συ­νοδεύουν την εξέλιξη του εξανθήματος. Η θεραπεία διαρκεί 15 μέρες και χρειάζονται άλλες 10 με 12 μέρες για να επουλωθούν τα σπυράκια. Μετά τη θεραπεία, ο ιός μένει μέσα στον οργανισμό. Μπορά να μην εμφανιστεί ποτέ ξανά ή, αντίθετα, να υποτροπιάσει.

Σε πολλές περιπτώσεις, η πρωτομόλυνση περνά απαρατήρητη. Μπορεί να αντιληφθείτε την ασθένεια κατά τη διάρκεια κάποιας από τις υποτροπές, οι οποίες εκδηλώνονται όλο και πιο αραιά και διαρ­κούν όλο και πιο λίγο. Αυτές οι υποτροπές εκδηλώνονται όταν έχε­τε περίοδο, όταν ανεβάζετε πυρετό ή όταν ταράζεστε ψυχολογικά.

Αν έχετε αμφιβολίες, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε ιατρό. 

Από τη Dr. Irene Borten 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στο Ιράν
Τα νέα της ημέρας
Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στο Ιράν