Γάμος: Γιατί ποτέ δε μου λέει μια καλή κουβέντα;

24 Ιουλίου 2015
Eλένη, αναγνώστρια του boro.gr ρωτά

Αναγνώστριά μας ρωτά: 

Καλησπέρα, έχω σχέση εδώ και  5 χρόνια ο συντροφος μου είναι ναυτικός η αλήθεια είναι ότι έχουμε περάσει πολλές φουρτούνες αλλά πάντα τα καταφέρναμε κ τα προσπερνούσαμε όλα μπήκαν πολλά στη μέση ακόμα κ η μάνα του σήμερα αυτός είναι σε ταξίδι αυτή τη στιγμή αυτό που με έχει στεναχωρίσει πολύ είναι το γεγονός ότι ενώ σε όλα τα προηγούμενα ταξίδια μου έλεγε κάθε μέρα πόσο μ αγαπάει κ πόσο του λείπω τώρα τίποτα όταν του το λεω εγώ στην καλύτερη να μου πει πως είναι πολύ καλό όταν τον ρώτησα γιατί δεν μου το λεει μου είπε απλά ότι δεν του βγαίνει επίσης μου είπε ότι πρέπει να κάνω υπομονη και όλα θα φτιάξουν ακόμα μου είπε ότι δουλεύει όλη μέρα κ ότι αν κάτσει να σκεφτεί πόσο του λείπω θα παει να πηδήξει στη θάλασσα η αλήθεια είναι ότι υποφέρω και φοβάμαι δεν μπορώ να έχω και την επικοινωνία που θέλω μαζί του λόγο του ταξιδιού. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας

Στο ερώτημά σας απαντά η ψυχολόγος Ζωή Στραβοπόδη

 Ζωή Στραβοπόδη

Διαβάζοντας το γράμμα σας κατανοώ ότι η σχέση σας είναι μια σχέση εξ’ορισμού δύσκολη μιας και είναι μια σχέση που εμπεριέχει πολύ απόσταση. Οι σχέσεις με απόσταση έχει επικρατήσει να θεωρούνται σχέσεις δύσκολες οι οποίες απαιτούν πολύ προσπάθεια αλλά και υπομονή ώστε να καταφέρουν τελικά να κρατήσουν.

Όπως και να το κάνουμε, η απόσταση εκτός του ότι απομακρύνει τα ζευγάρια, δημιουργεί και διάφορες παρεξηγήσεις. Καλό θα ήταν να προσέξετε να μην πέσετε σε αυτή την παγίδα. Η επικοινωνία είναι βασική σε όλες τις σχέσεις, στις σχέσεις εξ’αποστάσεως όμως είναι απολύτως απαραίτητη μιας και δεν μπορεί να αντικατασταθεί με κανέναν άλλον τρόπο. Για το λόγο αυτό είναι βασικό να επικοινωνείτε με το σύντροφό σας με οποιοδήποτε τρόπο νιώθετε ότι σας φέρνει  σε άμεση επαφή και φυσικά όποτε το έχετε ανάγκη. 

Βασικός κανόνας όταν υπάρχει η απόσταση είναι να μην αφήνουμε να γίνουν παρανοήσεις, να λύνουμε τις τυχόν διαφωνίες μας ακριβώς την στιγμή που προκύπτουν καθώς επίσης και να αποφεύγουμε τις βαθυστόχαστες συζητήσεις. Οι συζητήσεις μας πρέπει να είναι ευχάριστες και ουδέποτε πιεστικές ή βιαστικές.

Επίσης καλό είναι σε τέτοιου είδους σχέσεις να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και να μην φοβάστε μακριά του. Με άλλα λόγια, απαραίτητο στοιχείο για να διατηρηθεί μια τέτοια σχέση είναι να μην υπάρχει καχυποψία και να  αφήνετε το σύντροφό σας να ζει κανονικά την καθημερινότητα του όπως ακριβώς άλλωστε πρέπει να κάνετε και εσείς. 

Επίσης, και επειδή από ότι λέτε η σχέση σας είναι πλέον μακροχρόνια, ίσως να ήταν χρήσιμο για εσάς να γνωρίζετε το επίπεδο δέσμευσης του συντρόφου σας προς εσάς (αν δηλαδή υπάρχει η διάθεση να επισημοποιήσετε τη σχέση σας ή να την πάτε με κάποιο τρόπο παρακάτω), αλλιώς ίσως να χρειάζεται να αναθεωρήσετε κι εσείς αν αξίζει τον κόπο να διατηρείτε επ’αόριστο μια σχέση με τόση απόσταση.

Ελπίζω να σας βοήθησα.

 ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
Mary Shelley
Η Σκέψη της ημέρας
Mary Shelley