Σήμερα - Η «Βερενίκη» στο Φεστιβάλ Αθηνών

24 Ιουλίου 2015

Το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, το οποίο φέτος γίνεται 60 ετών περιλαμβάνει τη «Βερενίκη» του Ρακίνα σε σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση, η οποία θα παρουσιαστεί στις 24 και 25 Ιουλίου στο Κτίριο Δ της οδού Πειραιώς 260.

Η «μεγαλειώδης θλίψη», αιτία ευχαρίστησης για τον θεατή του Ρακίνα, βρίσκεται συμπυκνωμένη στην πλέον λιτή τραγωδία του, τη Βερενίκη (1670), που ανατέμνει το αδύνατο του έρωτα.

Όταν ο Τίτος έρχεται στη Ρώμη, για να αναλάβει την εξουσία, τον συνοδεύει η Βερενίκη, βασίλισσα της Παλαιστίνης, με την προοπτική του γάμου τους, μετά από μακρόχρονο έρωτα. Η Σύγκλητος αντιτίθεται. Οι ελπίδες του ερωτευμένου με τη Βερενίκη βασιλιά Αντίοχου αναπτερώνονται.

Η «Βερενίκη» είναι στην κυριολεξία ένα τοπίο πόθου, το οποίο μένει πάντα σιωπηλό - το αριστουργηματικό αυτό κείμενο θεωρώ πως υπάρχει για να μας καθοδηγήσει σε ένα τοπίο άκρατης σιωπής. Εκεί, κατοικεί η επιθυμία, όχι στον λόγο. Κι αυτό το τρίπτυχο σιωπής, επιθυμίας και τοπίου είναι κάτι που με συγκλονίζει, και ταυτόχρονα, το θεωρώ απόλυτα σύγχρονο, για να μην τολμήσω να πω avant-garde.

Ερμηνεύουν οι  Μαρία Ναυπλιώτου, Νέστορας Κοψιδάς, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Αλεξάνδρα Ντεληθέου, Σωτήρης Τσακομίδης, Θανάσης Δόβρης και Κλήμης Εμπέογλου.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Στρατής Πασχάλης
Σκηνοθεσία: Θέμελης Γλυνάτσης
Βοηθός σκηνοθέτη: Αναστασία Κότσαλη
Σκηνικά: Αδριανός Ζαχαριάς
Κοστούμια: Ελευθερία Αράπογλου
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Μουσική: Silent Move
Ηχοληψία: Γιώργος Κατσιάνος

Συμμετέχουν η μεσόφωνος Αναστασία Κότσαλη και ο τενόρος Χρήστος Κεχρής

Info: 24 & 25 Ιουλίου, Πειραιώς 260, Κτίριο Δ.

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανακαλύψτε το παιδί που κρύβεται μέσα σας και αλλάξτε τη ζωή σας
Η απουσία συνειδητής επαφής με το παιδί...
Πώς αναγνωρίζουμε τους εγωιστές ανθρώπους;
Τι είναι οι εγωιστές; Κάποτε μου είπε...