Τι έγινε τη νύχτα που ο Πρόεδρος της Κύπρου πέταξε την καρέκλα προς τον δράκουλα του ΔΝΤ;

26 Ιουλίου 2015

Το πιο «σκληρό» πρόσωπο της Τρόικας, η οποία αναμένεται να φτάσει τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα, είναι δίχως αμφιβολία η Ρουμάνα Ντέλια Βελκουλέσκου.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ στο κλιμάκιο της Τρόικα, ήταν η γυναίκα που εξόργισε τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη το 2013, με την στάση της απέναντι στο ζήτημα των τραπεζών της χώρας.

Στελέχη του υπουγείου Οικονομικών της Κύπρου που έζησαν από κοντά τις διαπραγματεύσεις του 2013, φέρεται να έχουν ενημερώσει τους Έλληνες αξιωματούχους για την σκληρή στάση που κρατάει σε όλες τις συζητήσεις της, η Ντέλια Βελκουλέσκου. Ανένδοτη, έχοντας διαρκώς νέες απαιτήσεις τον Μάρτιο του 2013, ήταν η αιτία που ο Νίκος Αναστασιάδης, λίγο έλειψε να την χτυπήσει με μια καρέκλα.

Οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκούσε διαρκώς η εκπρόσωπος του Ταμείου, για τις κυπριακές τράπεζες και οι ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις, ήταν οι αιτίες που έφεραν τότε τον Αναστασιάδη στο σημείο να διακοπής των διαπραγματεύσεων.  Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στις σχέσεις των δύο πλευρών ήταν η επιμονή του ΔΝΤ για συγχώνευση του καλού κομματιού της Λαϊκής τράπεζας με την τράπεζα Κύπρου και ταυτόχρονη κάλυψη του χρέους της Λαϊκής προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την Κύπρου.

Η Βελκουλέσκου ήταν όμως ανένδοτη και προέβαλε συνεχώς και νέες απαιτήσεις. Τότε ήταν που σύμφωνα με το ρεπορτάζ εκείνων των ημερών, ο Κύπριος πρόεδρος σηκώθηκε και της είπε: «Ως εδώ. Δεν αντέχω άλλο. Δεν μπορώ να διαπραγματευτώ μαζί σου» και πέταξε την καρέκλα στην οποία καθόταν προς το μέρος της.

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ