Η πρώτη υπέρβαση

Τηρουμένων των αναλογιών ο Παναθηναϊκός πέτυχε ένα μικρό ποδοσφαιρικό θαύμα απέναντι στην Κλαμπ Μπριζ. Αρχισε το παιχνίδι δεχόμενος γκολ από τα αποδυτήρια (στο 10’) παρά τα ιδιαίτερα του Αναστασίου το τελευταίο δεκαήμερο, έχασε πέναλτι (33’) με τον Μπεργκ, που δεν είναι και ο καλύτερος εκτελεστής της ομάδας και έμεινε με παίκτη λιγότερο στο φινάλε του ημιχρόνου (44’) λόγω αυστηρής αποβολής του Σάντσεθ.

Αν δεν είχε ισοφαρίσει ο Μπεργκ στο 37’, το α’ ημίχρονο θα ήταν καταστρεπτικό για τους Πράσινους, οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν χάσει την πρόκριση από τώρα αν ο Βανάκεν δεν αστοχούσε σε μοναδικό τετ α τετ τρία λεπτά μετά το 1-0. Αυτή ήταν η μοναδική στιγμή στον πρώτο αγώνα για τον γ’ προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ, που ο Παναθηναϊκός είχε την τύχη με το μέρος του.

Κατά τα άλλα, η ομάδα του Αναστασίου, ιδίως στο α’ ημίχρονο δεν ξέχασε ορισμένες από τις αδυναμίες της. Δέχθηκε ένα φθηνό γκολ στην πρώτη σοβαρή επίσκεψη της Μπριζ, δεν είχε καλή συνεργασία στην τετράδα της άμυνας και κυρίως στο κεντρικό δίδυμο Σάντσεθ-Ταυλαρίδη. Πούλησε μπάλες στα χαφ, είχε κενά στην ανασταλτική λειτουργία κυρίως μπροστά από την άμυνα, του έλλειψε η δημιουργικότητα και η φαντασία.

Το δεύτερο ημίχρονο, η αντιμετώπιση της κατάστασης από πλευράς προπονητή (αναγκάστηκε να βγάλει τον εξαιρετικό Νίνη και τον Ατζαγκούν ρίχνοντας στη μάχη Λαγό και Τριανταφυλλόπουλο για να εξυπηρετήσει ένα άλλο αγωνιστικό πλάνο) και η υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν οι δέκα παίκτες που έμειναν στο γήπεδο μετά την αποβολή του Σάντσεθ, δείχνει μια ομάδα ικανή και έτοιμη για όλα.

Προφανώς υπήρξαν ατομικά λάθη, προφανώς τα πάντα δεν ήταν σωστά σε αυτό το διάστημα, ωστόσο η αυταπάρνηση, η ψυχή και το πάθος των Πρασίνων διόρθωνε κάθε σφάλμα που γινόταν.

Υπό τις συνθήκες που ήρθε η νίκη του Παναθηναϊκού αποτελεί την πρώτη υπέρβαση για μια ομάδα, η οποία δεν κρύβει ότι στοχεύει ψηλά. Ξεπέρασε όλες τις κακοτοπιές και κέρδισε σημαντικές πιθανότητες πρόκρισης απέναντι σε μια ομάδα που έδειξε ότι δεν είναι καλύτερη.

Κι είναι κι αυτό ένα επιπλέον στοιχείο που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη ρεβάνς της Τετάρτης στο Μπριζ διότι πλέον οι παίκτες του Παναθηναϊκού διαπίστωσαν και μέσα στο γήπεδο ότι η Κλαμπ είναι στα μέτρα τους. Πλέον πιστεύουν ακόμη περισσότερο ότι μπορούν να προκριθούν…

Το 2-1 προφανώς και είναι ένα εύθραυστο σκορ αλλά παραμένει νίκη την οποία μάλιστα στο ημίχρονο ελάχιστοι πίστευαν. Κι όλα αυτά χωρίς Εσιέν, Στιλ, Νάνο, ακόμη και Κλωναρίδη…

Αν οι Πράσινοι δεν πέσουν στην παγίδα ότι η πρόκριση βρίσκεται ήδη στα χέρια τους, το πιθανότερο είναι να την κρατήσουν μέχρι τέλους. Γνωρίζουν πάντως ότι το 2-1 δεν επιτρέπει χαλαρότητα…

Σχετικά άρθρα