Σχολικός εκφοβισμός.Βία από το δημοτικό!

10 Μαΐου 2013


Οι παλιές σχολικές ή νεανικές «πλάκες» παραχωρούν πλέον, σε μεγάλο βαθμό, τη θέση τους σε ακραίες καταστάσεις που περιλαμβάνουν απειλές, ξυλοδαρμούς ακόμα και σεξουαλική κακοποίηση. Χαρακτηριστικά περιστατικά επέλεξε να μας παρουσιάσει ο ψυχολόγος Στέφανος Αλεβίζος που εργάζεται στο «Χαμόγελο του Παιδιού» και στην εθνική τηλεφωνική γραμμή για τα παιδιά SOS 1056.
  • Δεκατετράχρονη μαθήτρια αθηναϊκού σχολείου, βίωνε επίμονο διαδικτυακό εκφοβισμό από συμμαθήτριές της, πρακτική που έθιγε την ηθική και την αξιοπρέπειά της. Την κατηγορούσαν ψευδώς ότι είχε ενεργή σεξουαλική ζωή με ολοκληρωμένες επαφές και πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους. Η μικρή αντέδρασε στη φημολογία, λέγοντας ότι επρόκειτο για ψέματα. Στη συνέχεια επέλεξε να αντεπιτεθεί επιστρέφοντας τις κατηγορίες στις συμμαθήτριές της. Κάποια στιγμή, μετά το σχόλασμα, την ακινητοποίησαν σ' έναν παράδρομο, όπου τη χτύπησαν αλύπητα πριν την εγκαταλείψουν αιμόφυρτη.

  • Άλλο περιστατικό αφορούσε δεκαπεντάχρονο αγόρι σε σχολείο του Πειραιά που δεχόταν πειράγματα για τη σεξουαλική του ταυτότητα. Με ευθύνη των εκπαιδευτικών είχε, επιπλέον, αποκλειστεί από «ανδρικές» αθλητικές δραστηριότητες όπως το ποδόσφαιρο. Η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου όταν οι συμμαθητές του του κατέβασαν παντελόνι και εσώρουχο, μέσα στο προαύλιο, πράξη που επαναλάμβαναν για αρκετές ημέρες. Ο νεαρός αντέδρασε με πρωτοφανείς εκρήξεις ανεξέλεγκτου θυμού προς τους γονείς του, φθάνοντας στο σημείο να σπάσει την εξώπορτα του σπιτιού τους.

  • Στο πλέον οδυνηρό, ίσως, περιστατικό, δεκατετράχρονη μαθήτρια γυμνασίου της Αθήνας αυτοκτόνησε εξαιτίας του επίμονου διαδικτυακού εκφοβισμού. Η, εκ των υστέρων, έρευνα αποκάλυψε ότι οι συμμαθήτριές της τη «στόλιζαν» με απειλές, παρατσούκλια και ύβρεις. Ο εκφοβισμός συνεχίστηκε στο σχολείο, αλλά η νεαρή δεν είπε τίποτα σε κανέναν. Εδωσε, ωστόσο, τέλος στη ζωή της καταπίνοντας μεγάλη ποσότητα χαπιών.

  • Υπήρξε περίπτωση δεκαεπτάχρονου αγοριού αλβανικής καταγωγής σε σχολείο νησιού που έκανε απόπειρα αυτοκτονίας επειδή δεν μπορούσε να αντέξει τον συνεχή εκφοβισμό από συμμαθητές που δεν «έβλεπαν με καλό μάτι» την καταγωγή του.

  • Αλλη δεκατετράχρονη μαθήτρια κακοποιήθηκε σεξουαλικά από δύο συμμαθητές της που προηγουμένως την είχαν μεθύσει, ενώ άλλος ένας «απαθανάτιζε» τη σκηνή τραβώντας βίντεο με το κινητό του. Το βίντεο προβλήθηκε, στη συνέχεια, σε άλλους συμμαθητές.


Ολοένα και συχνότερα τα ακραία περιστατικά

Το δικό της σχόλιο από τη «μάχη» της καθημερινής υποδοχής των καταγγελιών προσφέρει η συντονίστρια της γραμμής 1056, Ιωάννα Λαγουμιτζή. «Περιστατικά σαν κι αυτά που σας περιέγραψε ο κ. Αλεβίζος μας δημιουργούν ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία γιατί, όπως επιβεβαιώνεται και από όλες τις διεθνείς πανεπιστημιακές έρευνες, τα παιδιά εμφανίζουν κατάθλιψη με συγκεκριμένες διαταραχές σε ό,τι αφορά την πρόσληψη τροφής και τον ύπνο, με έντονη μελαγχολία, εκρήξεις ανεξέλεγκτου θυμού και συμπτώματα απόσυρσης, που πολλές φορές οδηγούν στον αυτοκτονικό ιδεασμό. Ακραία περιστατικά συμβαίνουν πλέον όλο και συχνότερα στη χώρα μας, πρόκειται επομένως για κάτι που δεν αφορά μόνο τις ΗΠΑ, όπως δυστυχώς πιστεύουν πολλοί συμπολίτες μας», τονίζει.


Κρούσματα ακόμα και στο δημοτικό

«Μόνο κατά τον μήνα Απρίλιο και μόνο στα αθηναϊκά γραφεία των τμημάτων κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης του «Χαμόγελου του Παιδιού» αναφέρθηκαν 19 νέα περιστατικά. Στο πρώτο τρίμηνο του 2013 πραγματοποιήθηκαν παράλληλα 130 διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης, σε ισάριθμα εκπαιδευτικά ιδρύματα», υπογραμμίζει ο Κ. Αλεβίζος.


Οι ειδικοί λένε ότι παράγοντες θυματοποίησης είναι μια σειρά από πράγματα. Από την απλή αδυναμία αντίδρασης εξαιτίας της απροθυμίας, ευαισθησίας ή της σωματικής διάπλασης του θύματος έως το πάχος, τη δυσμορφία και τη σεξουαλική ταυτότητα. Η εθνικότητα εξελίσσεται, εσχάτως, σε δημοφιλή πρόφαση θυματοποίησης. Τα παιδιά τείνουν, δυστυχώς, να κρατούν μυστικές τις σχετικές εμπειρίες, τακτική που δεν συμβάλλει στη λύση των προβλημάτων.


«Ο εκφοβισμός δεν είναι αποκλειστικά σχολικός. Οι έρευνες και τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι τα παιδιά βιώνουν σχετικά περιστατικά στο διαδίκτυο αλλά και στην πραγματική ζωή, στις πλατείες, στους χώρους συνάθροισης κ.λπ.


Τα συμβάντα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα αποτελούν πολλές φορές συνέχεια των παραπάνω. Το σχολείο γίνεται έτσι χώρος ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Η συχνότητα εμφάνισης τέτοιων φαινομένων αφορούσε παλιότερα κάπως μεγαλύτερες ηλικίες.


Τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζονται ακόμα και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Περιστατικά εκφοβισμού έχουμε σε όλες τις τάξεις δημοτικού και γυμνασίου ενώ σημαντική ύφεση παρατηρείται στο λύκειο. Ο εκφοβισμός αφορά όλες τις σχολικές βαθμίδες δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων», λέει ο κ. Αλεβίζος.


Πηγή: www.ethnos.gr

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανακαλύψτε το παιδί που κρύβεται μέσα σας και αλλάξτε τη ζωή σας
Η απουσία συνειδητής επαφής με το παιδί...
Πώς αναγνωρίζουμε τους εγωιστές ανθρώπους;
Τι είναι οι εγωιστές; Κάποτε μου είπε...