Σκουρόχρωμες κηλίδες στο λαιμό: Για ποια πάθηση προειδοποιούν

10 Αυγούστου 2015

Ο τοπικός αποχρωματισμός του δέρματος, κυρίως στο λαιμό αλλά και σε άλλα σημεία του σώματος όπου σχηματίζονται πτυχώσεις, όπως οι μασχάλες και η βουβωνική χώρα, μπορεί να αποτελεί ένδειξη για σοβαρή δυσλειτουργία του οργανισμού που δεν έχετε αντιληφθεί.

Η αλλοίωση αυτή ονομάζεται μελανίζουσα ακάνθωση και εκδηλώνεται με την αλλοίωση της απόχρωσης του δέρματος τοπικά. Συγκεκριμένα, εμφανίζονται σκουρόχρωμες κηλίδες ή «στεφάνια» γύρω από το λαιμό ή σε άλλα σημεία του σώματος.

Τα σημάδια εμφανίζονται όταν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα είναι αυξημένα, δείκτης που προδιαθέτει απέναντι στην εκδήλωση διαβήτη τύπου 2. Η μελανίζουσα ακάνθωση είναι αποτέλεσμα της αυξημένης αντίστασης του οργανισμού στην ινσουλίνη.

Απευθυνθείτε στο γιατρό σας ώστε να ελέγξετε εάν τα επίπεδα της γλυκόζης ξεπερνούν τα όρια του φυσιολογικού. Η αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη αυξάνει μεν τις πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη, όμως ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί με την εφαρμογή στρατηγικών όπως η απώλεια των περιττών κιλών και η υγιεινή διατροφή.

Δεν υπάρχει θεραπεία που να στοχεύει συγκεκριμένα στην αντιμετώπιση της μελανίζουσας ακάνθωσης, ωστόσο η αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας της οδηγεί σε υποχώρηση των κηλίδων.

www.madata.gr

 

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Εξαρτήσεις: Ποια σημάδια προδίδουν τη χρήση κοκαΐνης;
Η κοκαΐνη είναι μία λευκή, κρυσταλλική,...
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...