Ντα Κόστα, το «πουλέν» του Κούμαν

Ο Μανού Ντα Κόστα θα παίξει με τον Ολυμπιακό στο όγδοο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της καριέρας του, καθώς έχει ήδη αγωνιστεί:

Στη Γαλλία με τη Νανσί. Στην Ιταλία με Σαμπντόρια και Φιορεντίνα. Στην Ολλανδία με Αϊντχόφεν. Στην Αγγλία με Γουέστ Χαμ. Στην Πορτογαλία με Νασιονάλ. Στην Ρωσία με Λοκομοτίβ Μόσχας. Και στην Τουρκία με Σίβασπορ!

Κι όλα αυτά ενώ τον περασμένο Μάη έκλεισε μόλις τα 29 χρόνια του, ο γεννημένος στη Γαλλία, με μαροκινές ρίζες και πορτογαλικό διαβατήριο ύψους 1.92 στόπερ! Δεν τον λες και…«ερημίτη»!

Ο Ντα Κόστα ήταν από τους πιο ελπιδοφόρους σέντερ μπακ όταν άρχισε την καριέρα του κι αυτός που τον πίστεψε πρώτος πάρα πολύ ήταν ένας μεγάλος στόπερ των ευρωπαϊκών γηπέδων. Ο Ρόναλντ Κούμαν τον πήρε στην PSV και τον είχε βασικό στο Τσάμπιονς Λιγκ, όταν ο Ντα Κόστα ήταν ακόμη 20 ετών!

Έπαιξε τέσσερα ματς εκείνη τη σεζόν, κόντρα σε Γαλατά, Λίβερπουλ στον όμιλο, Άρσεναλ στους 16 και Λίβερπουλ στα προημιτελικά! Με συμπαίκτη τον Ιμπραχίμ Αφελάι!

Στη συνέχεια άλλαζε ομάδες κάθε χρονιά ή διετία, ενώ πιο σταθερή ήταν η παρουσία του στη Σίβασπορ τα τελευταία χρόνια.

Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους τεχνικούς. Εκτός από τον Κούμαν, με τον Τζόλα και τον Γκραντ στην Γουέστ Χαμ όπου έκανε πάνω από 30 ματς εναντίον όλων των αστέρων της Premier League. Με τον Ματσάρι στη Σαμπντόρια, τον Πραντέλι στην Φιορεντίνα, αλλά και τον Ρομπέρτο Κάρλος στη Σίβασπορ. Και μια σύμπτωση. Προπονητής του στη Λοκομοτίβ και στην Εθνική Ελπίδων της Πορτογαλίας ήταν ο Κουσέιρο που τώρα είναι διάδοχος του Σίλβα στην Εστορίλ! Απ’ όπου ο Ολυμπιακός παίρνει τον Σεμπά!

Ο Ντα Κόστα είναι μπακ που σκοράρει με κεφαλιές στα στημένα. Είχε βάλει δύο γκολ σε ένα Λοκομοτίβ-Ζενίτ 4-2. Και άλλα δύο με την Σίβασπορ σε ένα παιχνίδι της.

Έχει και αποβολές, αλλά συνήθως με δεύτερη κίτρινη. Στην Πορτογαλία με τη Νασιονάλ είχε αποβληθεί δύο φορές κόντρα στην ίδια ομάδα, την Ρίο Άβε!

Όπως γράψαμε και νωρίτερα έχει αντιμετωπίσει με την Λοκομοτίβ την ΆΕΚ στο Γιουρόπα Λιγκ του 2011 και την έχει αποκλείσει. Είχε παίξει στο 3-1 της Μόσχας, στο 3-1 της Αθήνας ήταν στον πάγκο.

Γενικά ο Ολυμπιακός παίρνει έναν έμπειρο στόπερ και δυναμώνει σε μία θέση που είχε ανάγκη, με έναν παίκτη που έχει σπουδαίες παραστάσεις, την εμπιστοσύνη του προπονητή του και τη φιλοδοξία να ανεβάσει ξανά την καριέρα του και να διακριθεί πάλι μετά από χρόνια στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Τα υπόλοιπα στο γήπεδο…

Σχετικά άρθρα