6+1 όροι για διαγραφή έως 20.000 ευρώ προς δημόσιο και τράπεζες

Τη διαγραφή χρεών μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ προς τράπεζες και ελληνικό δημόσιο, προβλέπει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε με τροπολογία  μαζί με τη νέα συμφωνία ανάμεσα στη χώρα και τους δανειστές.
Βάσει αυτής προβλέπεται η επιτάχυνση της διευθέτησης υποθέσεων που αφορούν οφειλές μικρών ποσών, σύμφωνα με το «Έθνος» ενώ παρέχεται και η δυνατότητα προσωρινής απαλλαγής του οφειλέτη από τα χρέη του για διάστημα 18 μηνών.
Παράλληλα, με την πάροδο του διαστήματος θα μπορεί να γίνεται ακόμα και οριστική διαγραφή των χρεών του. Οι διατάξεις αφορούν νοικοκυριά χωρίς ακίνητη περιουσία, με μηδενικά εισοδήματα και τραπεζικές καταθέσεις έως 1.000 ευρώ, ενώ οι οφειλέτες για να πετύχουν τη διαγραφή θα πρέπει να προσφύγουν στα Ειρηνοδικεία.
Στο ποσό των 20.000 ευρώ οι οφειλέτες θα μπορούν να συμπεριλάβουν και χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ υπό την προϋπόθεση ότι αυτά δεν είναι τα μοναδικά αλλά συνδυάζονται μέχρι του συγκεκριμένου ποσού και με χρέη προς τράπεζες ή ιδιώτες.
Με άλλες διατάξεις που περιέχονται στην τροπολογία, δίνεται η δυνατότητα μεσα από τις διατάξεις του Νομου 3869/2010 για ρύθμιση ή για διαγραφή χρεών και προς τις εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους δήμους κ.λ.π.
Για τους μικροοφειλέτες η τροπολογία προβλέπει αρχικά εφόσον κερδίσουν την απόφαση του Ειρηνοδικείου να απαλλάσσονται προσωρινά για 18 μήνες από τις οφειλές τους και εφόσον μετά την πάροδο των 2,5 χρόνων δεν έχει μεταβληθεί η οικονομική τους κατάσταση τότε απαλλάσσονται πλήρως.
Αφορά περίπου 35.000 πολίτες οι οποίοι έχουν κόκκινα καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες αλλά και ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία ή σε δήμους.
Το “Έθνος” αναφέρει όλα τα βήματα για να «ανασάνουν» χιλιάδες νοικοκυριά:
1) Την ημέρα υποβολής της αίτησης και της επικύρωσης ο οφειλέτης δεν πρέπει να διαθέτει ακίνητη περιουσία και να μην έχει προβεί σε πράξη διάθεσης ακίνητης περιουσίας την τελευταία τριετία πριν από την κατάθεση της αίτησης.
2) Τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία του, είτε ως δικαιούχου, είτε ως συνδικαιούχου συμπεριλαμβάνομενων των καταθέσεών του σε τράπεζες δεν υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ.
3) Οι οφειλές που περιλαμβάνονται στην αίτησή του συνιστούν το σύνολο των υποχρεώσεών του.
4) Το ύψος των οφειλών δεν υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ μαζί με τους τόκους, τα έξοδα και τις προσαυξήσεις.
5) Δεν υπάρχουν εμπραγμάτως ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο ασφαλισμένοι πιστωτές.
6) Τα πάσης φύσεως εισοδήματά του καθ’ όλη την διάρκεια του τελευταίου έτους πριν από την ημερομηνία επικύρωσης να είναι μηδενικά.
7) Είναι συνεργάσιμος δανειολήπτης συμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών.
Πηγή: Έθνος

Σχετικά άρθρα