Η ΑΕΚ δεν ξεχνά τον καπετάνιο της

Δεκατέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μέρα που ο «καπετάνιος» της ΑΕΚ έφυγε για πάντα. Ο Νίκος Γκούμας, ένας από τους μεγαλύτερους προέδρους στην ιστορία του συλλόγου, «σαλπάρισε» για το μεγάλο ταξίδι στις 17 Αυγούστου του 2001, στα 91 του χρόνια.

Ο εφοπλιστής από την Ανδρο ήταν από αυτούς που σημάδεψαν την ιστορία της ΑΕΚ. Ήταν κοντά της στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, αφιερώνοντάς της την αγάπη του, τον χρόνο του, αλλά και σημαντικό μέρος της περιουσίας του. Ήταν μάλιστα αυτός που οραματίστηκε το γιγάντωμα του σταδίου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και επί της προεδρίας του μετατράπηκε αυτό από μια αλάνα με δύο εξεδρούλες και με μια παράγκα για αποδυτήρια, σε ένα μεγαλοπρεπές και σύγχρονο στάδιο.

Διετέλεσε πρόεδρος από το 1956 έως και το 1963, διάστημα που συνέπεσε με την κατασκευή του μεγάλου πετάλου προς την πλευρά του Αλσους και με την τοποθέτηση χλοοτάπητα για πρώτη φορά στο γήπεδο της ΑΕΚ. Με την ολοκλήρωση των έργων στα τέλη του 1961, η Νέα Φιλαδέλφεια μπορούσε να φιλοξενήσει σαράντα χιλιάδες θεατές! Στις 3 Ιανουαρίου του 1962 έγιναν τα εγκαίνια με μεγάλη λαμπρότητα στο φιλικό με την Μπαρτσελόνα.

Ο Νίκος Γκούμας είχε την προσωπική επιμέλεια και την οικονομική επιστασία των έργων και είναι χαρακτηριστική η εικόνα που θυμούνται οι φίλαθλοι εκείνης της εποχής να περιφέρεται πριν από τους αγώνες έξω από τις εξέδρες για να… συλλάβει «τσαμπατζήδες». Επίσης επί προεδρίας του κατακτήθηκε ο πρώτος τίτλος Α’ Εθνικής το 1963, γεγονός που ήρθε ως πρώτη επιβεβαίωση της αγωνιστικής ενίσχυσης της ομάδας με την επέκταση του γηπέδου της.

Η τελευταία προσφορά του Νίκου Γκούμα στην ΑΕΚ ήταν η κατασκευή του στεγάστρου στη θύρα 18 του σταδίου της Νέας Φιλαδέλφειας, δέκα χρόνια πριν τον θάνατό του. «Για να μη βρεχόμαστε», όπως είχε πει χαριτολογώντας ο ίδιος.

Η ΑΕΚ οφείλει σημαντικό μέρος από τις επιτυχίες και τη δόξα της στον Νίκο Γκούμα και θα τον θυμάται πάντα με ευγνωμοσύνη και αγάπη.

Πηγή: aekfc.gr

Σχετικά άρθρα