Πάθημα – μάθημα και επειγόντως προστασία

Από την απόλυτη αποθέωση, την επιβλητική πεντάρα επί της Μπρόντμπι και την διαφαινόμενη πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λίγκ, στην ανώμαλη προσγείωση του ελληνικού πρωταθλήματος. Αυτό, βίωσε ο ΠΑΟΚ μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Με αντίπαλο την Ξάνθη ο ΠΑΟΚ ήταν διαφορετικός, αγνώριστος, σε σύγκριση με την αναμέτρηση της περασμένης Πέμπτης. Όπως, παραδέχθηκε ο Ιγκόρ Τούντορ, έλειπε από την ομάδα του η σωστή κυκλοφορία της μπάλας για να βγουν επιθετικές κινήσεις, που θα ξεκλείδωναν την αντίπαλη άμυνα. Έπαιξε βεβαίως ρόλο και το rotation αλλά δεν είναι μόνος αυτός ο λόγος.

Αντιλαμβάνομαι, βάσει των όσων δήλωσε και ο Τούντορ μετά το τέλος του παιχνιδιού με την Ξάνθη, πως πρόθεσή του ήταν να δώσει την ευκαιρία στους νεοαποκτηθέντες, να μπολιαστούν με την ομάδα.

Εύκολο δεν ήταν όπως αποδείχθηκε. Αυτό δεν σημαίνει πως αυτοί οι παίκτες, όπως ο Λέοβατς, ο Τσίμιροτ όταν επιστρέψει από τον αναπάντεχα βαρύ τραυματισμό του, ο Σάμπο, ο Ζάιρο, ο Ροντρίγκεζ, δεν θα προσφέρουν. Όλοι τους, είναι εξαιρετικά ποιοτικοί παίκτες που θα μπορέσουν να προσδώσουν ποιότητα και βάθος στο ρόστερ.

Θα το επαναλάβω, πως από τον σημερινό ΠΑΟΚ, λείπει ένας παίκτης με ηγετικά χαρακτηριστικά. Λείπει ένας Πάμπλο Γκαρσία, ή ένας Βλάνταν Ιβιτς, ή ένας Σέρτζιο Κονσεισάο. Προσωπική άποψη καταθέτω επ΄αυτού, γιατί στα δύσκολα, χρειάζεται για την ομάδα, να έχει έναν παίκτη πρωταγωνιστή.

Το πάθημα με την Ξάνθη πρέπει άμεσα να γίνει μάθημα γιατί στην Ελλάδα οι περισσότερες ομάδες θα παίξουν με αυτόν τον τρόπο, ειδικά τον ΠΑΟΚ. Με αντιπάλους, ομάδες της Αθήνας, δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία πως η αγωνιστική εικόνα αυτών των μικρομεσαίων ομάδων θα είναι υπερβολικά χαλαρή. Το είδαμε το έργο και τα προηγούμενα χρόνια, δεν υπάρχει περίπτωση να αλλαξει τώρα.

Ο ΠΑΟΚ αυτό που πρέπει να κάνει, είναι να προστατέψει την ομάδα και την επένδυση που έχει γίνει. Πριν από το ξεκίνημα ενός αγώνα στο ελληνικό πρωτάθλημα, ανεξαρτήτως αντιπάλου, πρέπει να είναι όλοι συνειδητοποιημένοι πως θα παίξουν σε τελικό. Με ομάδες που θα επιδιώξουν να παίξουν «κατενάτσιο», με αντιπάλους παίκτες που θα πέφτουν στο χορτάρι με ένα απλό άγγιγμα και θα σηκώνονται σε χρόνο ρεκόρ. Με διαιτητές που αντί να δίνουν την ευκαιρία στις ομάδες να παίξουν ποδόσφαιρο, θα συμβάλουν με την στάση τους, στην κακοποίηση του ποδοσφαίρου. Όπως για παράδειγμα έκανε ο Κουκουλάκης, διαιτητής της αναμέτρησης του ΠΑΟΚ με την Ξάνθη στην Τούμπα. Τέτοια κακοποίηση ή αν προτιμάτε δυσφήμιση του ποδοσφαίρου από έναν διαιτητή έχω δει πολλάκις τα τελευταία χρόνια. Το δυστύχημα είναι πως αυτοί οι διαιτητές, επιβραβεύονται από το σύστημα. Δεν είναι η πρώτη φορά.

Ο ΠΑΟΚ με κάθε τρόπο πρέπει να προστατέψει τα του οίκου του. Και ο Τούντορ, πλέον γνωρίζει, πως πρέπει να είναι περισσότερο υποψιασμένος για κάθε αναμέτρηση του ΠΑΟΚ στην Ελλάδα.

Το κατάλαβε και ο ίδιος ο Κροάτης. Άλλο Ελλάδα κι άλλο Ευρώπη.

Ο ΠΑΟΚ έχασε απλά δύο βαθμούς στην πρεμιέρα. Το πρωτάθλημα είναι πολύ νωρίς για να κριθεί. Το βασικό όμως είναι ο ίδιος ο ΠΑΟΚ να θωρακιστεί και να είναι μονίμως υποψιασμένος. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στην πορεία. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.

Σχετικά άρθρα