Σε σακούλες σκουπιδιών τα νεογέννητα στις βάρκες

1 Σεπτεμβρίου 2015

Τις συγκλονιστικές στιγμές που ζουν το φετινό καλοκαίρι στα νησιά του Αιγαίου λόγω της αύξησης των προσφυγικών ροών περιγράφουν σε δραματικούς τόνους στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) οι υποπλοίαρχοι Αργύρης Φραγκούλης, κυβερνήτης σ’ ενα απο τα τρία σκάφη του Λιμενικού Σώματος Ανοιχτής Θαλάσσης που παίρνει μέρος στις διασώσεις στη Μυτιλήνη, και Νίκος Νάννος απο το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ).

«Πριν από λίγες μέρες τουρκική ακταιωρός προσπαθούσε με απόνερα να σταματήσει βάρκα. Η λέμβος μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και αναγκαστήκαμε να κάνουμε διάσωση. Στη λέμβο βρήκαμε δύο μωρά που μόλις είχαν γεννηθεί και ήταν μέσα σε μαύρες σακούλες σκουπιδιών που είχαν ανοίξει μια τρυπίτσα, για να αναπνέουν. Δεν μπορείς να είσαι φυσιολογικός άνθρωπος όταν βλέπεις αυτά που βλέπεις, δεν γίνεται να συνέλθεις, όταν μαζεύεις πτώματα μεταναστών που πνίγηκαν, παιδιών που τα μαζεύεις και είναι κοκαλωμένα», τονίζει ο Αργ. Φραγκούλης.

Και συνεχίζει: «Την ώρα που βυθίζεται μια βάρκα πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο γρήγοροι, για να μη χάσουμε κάποιο βρέφος μέσα στη θάλασσα ή κάποιον χωρίς σωσίβιο. Υπάρχει μια αταξία, ένας πανικός εκείνη την ώρα», ενώ θυμάται περιστατικό που Τούρκος δουλέμπορος, τον οποίο καταδίωκαν, περιέλουσε μπροστά τους με βενζίνη ένα παιδάκι και κρατούσε τον αναπτήρα στο χέρι του, για να μην τον συλλάβουμε».

♦ Το μεταναστευτικό και η αποδέσμευση κονδυλίων που έχουν διατεθεί στο Λιμενικό για την αντιμετώπιση έκτακτων και επειγουσών επιχειρησιακών αναγκών ήταν τα βασικά θέματα συζήτησης ανάμεσα στον υπουργό Ναυτιλίας Χρήστο Ζώη και στον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη σε συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών.

efsyn.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...