Είναι το τυρί το μυστικό της μακροζωίας και του γρήγορου μεταβολισμού;

<p style="text-align: justify;">Αυτό που θα διαβάσετε παρακάτω, για μερικούς -και συγκεκριμένα για όσους αγαπούν το τυρί- ίσως είναι το…καλύτερο νέο της χρονιάς. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η κατανάλωση τυριού μπορεί να αποτελεί το <strong>κλειδί για την επιτάχυνση του μεταβολισμού και τη μείωση της παχυσαρκίας,</strong> διαλύοντας τις τύψεις μας κάθε φορά που το καταναλώνουμε.<br /> <br /> Ερευνητές του Πανεπιστημίου Aarhus της Δανίας εξέτασαν το γεγονός ότι οι Γάλλοι τείνουν να έχουν μακρά και υγιή ζωή, την ίδια στιγμή που η διατροφή τους έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Παρ’ όλο που οι περισσότερες εξηγήσεις για το φαινόμενο αυτό, γνωστό ως «γαλλικό παράδοξο», επικεντρώνονται στην κατανάλωση κρασιού μεταξύ άλλων, η νέα, δανέζικη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο <strong>Journal of Agricultural and Food Chemistry</strong> δίνει μια άλλη, πιο απλή απάντηση: τα γαλακτοκομικά προϊόντα ζύμωσης, όπως το τυρί, συμβάλλουν στην υγεία και τη μακροζωία. <br /> <br /> Οι Γάλλοι παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων και <strong>μέσο όρο ζωής που φτάνει τα 82 χρόνια</strong>, <strong>ενώ καταναλώνουν μέχρι 23,8 κιλά τυρί το χρόνο.</strong> Οι Βρετανοί που φτάνουν τα 11,6 κιλά τυρί/έτος παρουσιάζουν το διπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων και το προσδόκιμο ζωής φτάνει τα 81 χρόνια.<br /> <br /> Στο πλαίσιο της έρευνας, έγινε σύγκριση στα ούρα και τα κόπρανα ανάμεσα σε 15 άντρες που η διατροφή τους περιλάμβανε γάλα ή τυρί και σε άντρες που κατανάλωναν μόνο βούτυρο και κανένα άλλο γαλακτοκομικό προϊόν. Αυτό που βρέθηκε είναι ότι όσοι κατανάλωναν τυρί παρουσίαζαν υψηλότερα επίπεδα <strong>βουτανικού οξέος,</strong> το οποίο συνδέεται με μειωμένα ποσοστά παχυσαρκίας και υψηλότερο ρυθμό μεταβολισμού. Τα υψηλά επίπεδα του οξέος, μάλιστα, συνδέονταν και με<strong> μείωση της χοληστερίνης</strong>. Αυτό φαίνεται πως παίζει ρόλο στη χλωρίδα του εντέρου και παρουσιάζει έντονη σύνδεση του «γαλλικού παράδοξου», με την κατανάλωση τυριού.<br /> <br /> Αυτή, όμως, δεν είναι η μοναδική έρευνα που υποστηρίζει κάτι τέτοιο, αφού το 2012, διαφορετική έρευνα είχε δείξει ότι <strong>το ροκφόρ βοηθάει στην προφύλαξη του καρδιαγγειακού</strong>, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και παίζει επίσης ρόλο στο «γαλλικό παράδοξο».<br /> <br /> Κι αν αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να τρώμε τυρί με μέτρο μεν, χωρίς όμως τύψεις, τότε τα νέα σίγουρα είναι καλά!</p>
<p style="text-align: justify;">nutrimed.gr</p>

Σχετικά άρθρα