Με σημαντικές ελλείψεις το πρώτο κουδούνι στα σχολεία

6 Σεπτεμβρίου 2015

Με χιλιάδες ελλείψεις εκπαιδευτικών θα ανοίξουν τα σχολεία της χώρας την προσεχή Παρασκευή. .

Ειδικότερα, με βάση τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ, ο αριθμός των ελλείψεων θα προσεγγίσει τις 25.000. Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι ομοσπονδίες υπολογίζουν τον αριθμό προσλήψεων αναπληρωτών το 2014-15, τον αριθμό των φετινών συνταξιοδοτήσεων και τα νέα κενά για το 2015-16 από ασθένειες κ.ά. Το υπουργείο βεβαίως παρουσιάζει μετριοπαθέστερη εικόνα, αν και υπάρχει διχογνωμία για τον αριθμό. Η υπηρεσιακή υπουργός Φρόσω Κιάου μίλησε για 20.000, ενώ ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Χασάπης (διορισμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ) για 17.000 κενά.

Η κ. Κιάου ανέφερε ότι θα προσληφθούν 12.000 αναπληρωτές από το ΕΣΠΑ. Είναι και το μόνο σίγουρο κονδύλι. Και αυτό, διότι, όπως είπε η κ. Κιάου, «8.000 θέσεις που ζητήθηκαν κατ’ εξαίρεση από τo υπουργείο πρέπει και αναμένεται να καλυφθούν από εθνικούς πόρους». Βέβαια, για τους σίγουρους 12.000 αναπληρωτές, τρία είναι τα βασικά ερωτήματα: πότε θα τοποθετηθούν στα σχολεία, σε ποιες περιφέρειες και τι είδους κενά θα καλύψουν. Και αυτά διότι:

-Με ευθύνη του αρμόδιου τέως αναπληρωτή υπουργού Τάσου Κουράκη υπήρξε εμπλοκή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και καθυστέρηση στις διαδικασίες. Ετσι, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τους 50.000 ενδιαφερόμενους για μία θέση αναπληρωτή ολοκληρώνεται την ημέρα του αγιασμού. Κατόπιν θα γίνει η μοριοδότηση και η κατάρτιση των πινάκων κατάταξης των υποψηφίων και θα δοθεί χρόνος για τις ενστάσεις. «Οι πρώτες τοποθετήσεις θα γίνουν αρχές Οκτωβρίου. Αναμένεται να υπάρχουν κενά σε βασικά μαθήματα έως και τον Δεκέμβριο», τόνισε στην «Καθημερινή» έμπειρο στέλεχος του υπουργείου.

-Καθώς το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί μόνο καινοτόμα προγράμματα, οι 12.000 αναπληρωτές δεν θα καλύψουν ανάγκες στο βασικό πρόγραμμα των σχολείων, αλλά στα ολοήμερα νηπιαγωγεία και δημοτικά, στην ειδική αγωγή και την ενισχυτική διδασκαλία.

-Λόγω των κριτηρίων χρηματοδότησης θα εξαιρεθούν περιφέρειες όπως Αττική, Κρήτη και νησιά του Αιγαίου, που αντιμετωπίζουν οξύτερο πρόβλημα. Ενδεικτικά, στην πρώτη καταγραφή των κενών στις 2 Σεπτεμβρίου, στο Ηράκλειο μετρήθηκαν 761 κενά, στον Πειραιά 650, στην Αιτωλοακαρνανία 494, στις Κυκλάδες 486.

Ο Βασίλης Παληγιάννης, μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τόνισε ότι «οι ελλείψεις δημιουργούν ίλιγγο. Είναι σχεδόν βέβαιο πως την ημέρα αγιασμού πολλά σχολεία, κυρίως απομακρυσμένων περιοχών, δεν θα έχουν δάσκαλο».


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Εξαρτήσεις: Ποια σημάδια προδίδουν τη χρήση κοκαΐνης;
Η κοκαΐνη είναι μία λευκή, κρυσταλλική,...
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...