Έφτασε ο κορονοϊός και στην Ελλάδα;

4 Ιουνίου 2013


Ύποπτο κρούσμα του νέου κορονοϊού εντοπίστηκε και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που έχει το protothema.gr, πρόκειται για ασθενή που νοσηλεύεται σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ...
και η οποία εισήχθη με συμπτώματα αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (Middle East respiratory syndrome coronavirus, MERS-CoV).
Εκτός από τα συμπτώματα της αναπνευστικής λοίμωξης, η ασθενής ανέφερε και ιστορικό ταξιδιού στην επίμαχη περιοχή της αραβικής χερσονήσου, συγγενικού της προσώπου. Η ασθενής έχει υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο, τα αποτελέσματα του οποίου αναμένονται το επόμενο 48ωρο.
Πηγές του νοσοκομείου πάντως υποστηρίζουν ότι το πρόσωπο που πιθανολογείται ότι μετέφερε τον ιό δεν έχει συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης, γεγονός που μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για την ασθενή.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επισημαίνεται από τους ειδικούς του υπουργείου Υγείας είναι ότι το σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης για τον κορονοϊό λειτούργησε ικανοποιητικά, καθώς οι γιατροί έλαβαν το αναγκαίο ιστορικό της ασθενούς κατά την προσέλευσή της στο νοσοκομείο και προχώρησαν στην απομόνωσή της, όπως ορίζει το σχέδιο του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Εξαπλώνεται ο κορονοϊός

Συνολικά, από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά 53 κρούσματα MERS-CoV, που σχετίστηκαν με σοβαρή νόσο του κατωτέρω αναπνευστικού. Περισσότερα από τα μισά ήταν θανατηφόρα. Το 4/5 των κρουσμάτων καταγράφηκαν στη Σαουδική Αραβία.
Υπάρχουν ωστόσο και 11 μέχρι στιγμής περιστατικά, που δείχνουν ότι ο ιός «ταξίδεψε» εκτός αραβικής χερσονήσου. Τέσσερα περιστατικά διαγνώσθηκαν στη Βρετανία, δύο περιστατικά διαγνώσθηκαν στη Γερμανία και άλλα δύο στη Γαλλία.
Στο στόχαστρο των ειδικών του ΠΟΥ, αλλά και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων, μπαίνει τώρα και η Ιταλία, όπου διαγνώστηκε περιστατικό με το νέο κορονοϊό σε ταξιδιώτη από την Ιορδανία, με μετάδοση σε συγγενή, αλλά και σε συνάδελφο.
Το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) καλεί τους επαγγελματίες υγείας να βρίσκονται σε εγρήγορση για την πιθανότητα ανίχνευσης της λοίμωξης με το νέο ιό, ειδικότερα σε όσους εργάζονται σε εταιρείες διεθνούς μεταφοράς ασθενών, καθώς και σε όσους αντιμετωπίζουν ασθενείς με αναπνευστικά συμπτώματα και έχουν ταξιδέψει στην αραβική χερσόνησο μέσα στις προηγούμενες δέκα ημέρες.


Πηγή : www.fimotro.blogspot.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Απιστία: Για ποιους λόγους συμβαίνει και τι δείχνει
Στην περίπτωση της απιστίας, η πρώτη...
Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση;
Γιατί χάνουμε την αυτοπεποίθηση μας;...
Πρόβλημα στη σχέση: Τι να κάνεις όταν ο άλλος απομακρύνεται;
Δεν επικοινωνούμε με τον σύντροφό μου....