Επιλεκτική αλαλία (σιωπή) στο παιδί: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

8 Σεπτεμβρίου 2015
Xριστίνα, 34 ετών ρωτά

Αναγνώστρια ρωτά: 

Το κοριτσάκι μου ειναι 9ετων έχει επιλεκτική αλαλια απο τα 5 επιλέγει που θα μιλήσει στο σχολείο δεν μιλάει καθόλου δεν έχει κανένα άλλο πρόβλημα θα ήθελα να ενημερωθώ από κάποιους που ξέρουν καλά αυτό το θέμα το κατέχουν γιατί πολλοί το ακούν πρώτη φορά.. Τι να κάνω; 

Στο ερώτημά σας απαντά η παιδοψυχίατρος Μερσύνη Αρμενάκα 

Η επιλεκτική αλαλια είναι ένα δύσκολο θέμα για τους ειδικούς και τις οικογένειές. Από την εμπειρία μου έχω διαπιστώσει ότι σπάνια εμφανίζεται μόνο του.
Συνήθως η επιλεκτική αλαλια συνδυάζεται με Αναπτυξιακες Διαταραχές, υπάρχουν συχνά τραυματικα γεγονότα και καταθλιπτικό συναίσθημα  ‎και σχεδόν πάντα τα παιδιά αντιμετωπίζουν έντονο bullying. 
Είναι θετικό όταν τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο παρα τα προβλήματα τους αλλα πολλές φορές με την έναρξη της εφηβείας και του Γυμνασίου σταματούν να πηγαίνουν και απομονώνονται στο σπιτι..
Πιστεύω ότι πρέπει να επισκεφτείτε έναν Παιδοψυχίατρο για να γίνει σωστή κλινική εκτίμηση του παιδιού και να έχετε την κατάλληλη συμβουλευτικη οι γονεις.
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
roul***** ****
13:10 Παρασκευή 29/01/2016
Γεια σας είμαι σε απόγνωση έχω ένα κοριτσάκι 55 χρονών αντιμετωπίζουμε επιλεκτική αλαλία στο σχολείο δεν μιλάει ούτε στη νηπιαγωγό ούτε στα παιδιά αλλά συνεργάζεται μέ όλα τα παιδιά βέβαια στη νηπιαγωγό τις μιλησε στην εκδρομή που είχαμε παει και μου είπε μαμα σήμερα θα μιλησω στη κ Δήμητρα αλλά στο σχολείο όχι με όλα τα παιδιά σε εξωτερικές δραστηριότητες μιλάει σε παρτυ παιδική χαρά στο μπαλέτο στα αγγλικά παντού Πηγαινούμε σε ψυχολόγο η μικρή βέβαια δεν της έχει μιλήσει είμαστε στις 8 επισκέψεις και δεν θέλει να πηγαινει μου λέει μαμά μην με πιέζεις τι να κάνω
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ