Συνάντηση Μέρκελ-Φάιμαν μετά την αναστολή της συνθήκης Σένγκεν στη Γερμανία

14 Σεπτεμβρίου 2015

Συνάντηση με τη Γερμανίδα ομόλογό του Άνγκελα Μέρκελ θα έχει την Τρίτη ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν για να συζητήσουν τις αυξανόμενες ροές προσφύγων στην ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της αυστριακής καγκελαρίας την Κυριακή.

Ο Φάιμαν θα συνοδεύεται από τον αντικαγκελάριο Ράινχολντ Μίτερλενερ και την υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο. Σύμφωνα με τον Φάιμαν, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει στενή συνεργασία με τη Γερμανία για το θέμα.

Η συνάντηση αυτή φαίνεται να σχετίζεται με τη μονομερή απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία, σε μία προσπάθεια περιορισμού των προσφυγικών εισροών, που ισοδυναμεί με αναστολή της συνθήκης του Σένγκεν.

Πάντως, η Κομισιόν κάλυψε πλήρως το Βερολίνο, τονίζοντας σε γραπτή ανακοίνωσή της πως «η προσωρινή επαναφορά συνοριακών ελέγχων μεταξύ κρατών-μελών είναι μια εξαίρεση που προβλέπεται ρητά στον Κώδικα Συνόρων Σένγκεν και ρυθμίζεται από αυτόν, σε περιπτώσεις κρίσης».

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, η Κομισιόν θα εξετάσει την κατάσταση, με στόχο να επιστρέψει η συνηθισμένη κατάσταση μηδέν ελέγχων μεταξύ κρατών-μελών της ζώνης Σένγκεν, «το ταχύτερο δυνατό».

ΑΠΕ


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ