«Δικαιούμαι το επίδομα των 800 ευρώ;» Τι ισχύει για εργοδότες και εργαζόμενους;

Ε: Εργάζομαι σε μεταφορική εταιρεία διεθνών μεταφορών ως οδηγός από τα τέλη Αυγούστου το 2015 έως τις αρχές του Μάρτη του 2020 που σταμάτησα λόγω κορωνοϊού. Η εταιρία έχει κυπριακά και ελληνικά αυτοκίνητα. Όλο αυτό το διάστημα ήμουν ανασφάλιστος και έπαθα και ρήξη χιαστού ενώ ήμουν 8 μήνες στη δουλειά.

Φυσικά σαν ανασφάλιστος, έχω μείνει χωρίς χειρουργείο. Η εταιρία βρίσκεται στην Ελλάδα. Όλα αυτά τα χρόνια το αφεντικό με κορόιδευε πως είμαι ασφαλισμένος στην Κύπρο χωρίς καμιά απόδειξη χωρίς να έχω υπογράψει κανένα σχετικό έγγραφο χωρίς καν να έχω αριθμό μητρώου στην Κύπρο. Μπορώ να τον καταγγείλω για το ατύχημα και τα ένσημα; Αν ναι, τι πρέπει να κάνω; Είμαι μόνιμος κάτοικος Ελλάδας και το αφεντικό Έλληνας που ζει και έχει τα γραφεία του στην Ελλάδα.

Α: Θα προτείναμε να προσφύγετε στην αρμόδια (τόπος της έδρας του εργοδότη, εφόσον η εταιρεία βρίσκεται στην Ελλάδα) Επιθεώρηση Εργασίας και να καταγγείλετε το σχετικό γεγονός. Ομοίως, μπορείτε να καταθέσετε σχετική καταγγελία στο Υποκατάστημα του ΙΚΑ της περιοχής του εργοδότη.

Στα ερωτήματά σας απάντησε ο Δικηγόρος – LL.M Γεώργιος Ι. Κουτσούκος

Ερώτηση και Απάντηση:

E: Εργάζομαι σε μια εταιρία και μέχρι τον Μάρτιο ήμουν κανονικά. Λόγω της κατάστασης η σύμβασή μου άλλαξε και από 1η Απριλίου είμαι με αναστολή σύμβασης για να πάρω το επίδομα των 800 ευρώ. Ωστόσο τα λεφτά του Μαρτίου ακόμα δεν τα έχω λάβει. Τα δικαιούμαι ή το επίδομα καλύπτει τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τις πρώτες 15 ημέρες από τον Μάιο;

Α: Δικαιούσθε κανονικά τις δεδουλευμένες αποδοχές σας κατά το μήνα Μάρτιο, λόγω της αναμφισβήτητης απασχόλησής σας.

Ερώτηση και Απάντηση:

E: Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν το ταμείο ανεργίας προσμετράται στα συντάξιμα έτη. Έπαιρνε ταμείο για ένα χρόνο από 1997 έως 1998. Πληρωνόταν με 3300 δραχμές την ημέρα για 300 ημέρες.

Α: Για τον χρόνο της επιδοτούμενης ανεργίας δεν καταβάλλονται εισφορές. O χρόνος αυτός αναγνωρίζεται εν γένει κανονικά χωρίς εξαγορά για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Ερώτηση και Απάντηση:

E: Την 3η Οκτωβρίου 2020 θα έχω στο ΙΚΑ 1920 ημερομίσθια και στον ΟΓΑ 32 χρόνια και 9 μήνες. Πότε μπορώ να βγω σε σύνταξη;

Α: Μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε, λόγω γήρατος (πλήρης σύνταξη), από τον ΟΓΑ, εφόσον είναι ο τελευταίος σας φορέας, στην ηλικία που ήδη διανύετε, υπό την προϋπόθεση της συμπλήρωσης 40ετίας ασφάλισης (για τη συμπλήρωσή της μπορούν να προσμετρηθούν πλασματικοί χρόνοι, όπως σπουδές, τέκνα, κενά διαστήματα ασφάλισης).

Ερώτηση και Απάντηση:

E: Εργάζομαι σε διαφημιστική εταιρία με σύμβαση ορισμένου χρόνου με εκ περιτροπής εργασία  και εργόσημο. Η εταιρία έκλεισε μια εβδομάδα πριν ανακοινώσει το υποχρεωτικό κλείσιμο η κυβέρνηση. Δικαιούμαι τα 800 ευρώ λόγω κορωνοϊού; Αν και δεν ξέρω αν προλαβαίνω τώρα, θα ήθελα απλά να γνωρίζω τι ίσχυε – ισχύει.

Α: Για την περίπτωσή σας, σημειώνουμε τα ακόλουθα προς ενημέρωσή σας: Στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που έκλεισαν με διαταγή του κράτους, οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, που η διάρκειά τους συνεχίζονταν και μετά την ημερομηνία αναστολής των επιχειρήσεων, εκ του νόμου πλέον, αναστέλλονται στην εξέλιξή τους αυτόματα και οι εργαζόμενοι δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.

Αν ο εργοδότης είχε προβεί στην πρόωρη λύση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, πιθανολογώντας το κλείσιμο της επιχείρησης, δεν πληροί τις προϋποθέσεις του σπουδαίου λόγου και ως εκ τούτου οφείλει τα ημερομίσθια μέχρι και την ημερομηνία υποχρεωτικής αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησης.

Γεώργιος Ι. Κουτσούκος
Δικηγόρος – LL.M
Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου
Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Κεδρηνού 3 – 7, Τ.Κ 114 75
Γκύζη – Αθήνα
Τηλ./Φαξ: 210 7718420
Κιν.: 6937 194299
www.koutsoukoslaw.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πότε βγαίνω με πλήρη σύνταξη και πότε με μειωμένη αν είμαι απόφοιτος λυκείου και ασφαλισμένος με ΙΚΑ;

Επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ: Κριτήρια και προϋποθέσεις – Δες αν το δικαιούσαι

Σχετικά άρθρα