Κρίσεις πανικού: Πώς να τις ξεπεράσεις χωρίς φάρμακα

21 Σεπτεμβρίου 2015
Μαρία, αναγνώστρια του boro.gr ρωτά

Eδω και 8 χρόνια ειχα κρισεισ πανικου. Ακολουθησα φαρμακευτικη αγωγη για αγχοσ και καταθλιψη απο ψυχιατρο. Πριν μια εβδομαδα μου αλλαξε θεραπεια γιατι ο οργανισμος μου ειχε συνιθισει τα ιδια φαρμακα. Με την καινουργια αγωγη επαθα αλλεργικο σοκ ευτυχως το προλαβα τωρα ξεκινισα ομοιοπαθητικη .Η αισθηση πεινας δε σταματα ολη την ημερα.νΤο στομαχι μου δεν αδειαζει ποτε τι μπορει να φταιει;Αν συνεχισω ετσι θα βαλω πολλα κιλα και δεν το θελω.Σας παρακαλω βοηθηστε με τι να κανω για να σταματησω. 

Απαντά η Τιτίκα Μητσοπούλου, Ψυχολόγος,
Msc Κοινωνικής Ψυχιατρικής-Παιδοψυχιατρικής,
Υποψήφια Δρ. Ιατρικής, Παν/μιο Ιωαννίνων
Στοιχεία Επικοινωνίας: ΘΕ.ΣΥ: www.thesy.gr, 210 97 01 104    
 
Αγαπητή κυρία, έχοντας μια γενική εικόνα των δυσκολιών σας και μη γνωρίζοντας τις φαρμακευτικές αγωγές που ακολουθήσατε, ούτε φυσικά τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα που παίρνετε αυτή την στιγμή, το μόνο που μπορώ να σας προτείνω είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό που σας παρακολουθεί, για να αξιολογήσει αν η αύξηση της όρεξης μπορεί να οφείλεται σε κάποια ουσία. Αν κάτι τέτοιο δεν δικαιολογείται είναι πολύ πιθανό η αύξηση της όρεξης να σχετίζεται με τα αγχώδη ή καταθλιπτικά συμπτώματα που συνυπάρχουν. Επειδή έχετε για χρόνια προσπαθήσει να αντιμετωπίσετε φαρμακευτικά τις κρίσεις πανικού και την κατάθλιψη, αλλά αν κατάλαβα καλά κάποια συμπτώματα εμμένουν - γεγονός που σας ώθησε στις πρόσφατες αλλαγές των φαρμάκων – θα ήταν καλό να σκεφτείτε σοβαρά το ενδεχόμενο έναρξης ψυχολογικής θεραπείας.
Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, όπως προτείνεται από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, είναι το ίδιο αποτελεσματική με την φαρμακοθεραπεία στην αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού και στην κατάθλιψη και μάλιστα υπερέχει στην μακρόχρονη διατήρηση της βελτίωσης που επιτυγχάνεται στο τέλος της, αφού η διακοπή των φαρμάκων χωρίς παράλληλη ψυχοθεραπευτική κάλυψη είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε υποτροπή. Επιπροσθέτως, η μακρόχρονη διατήρηση επιτυγχάνεται, επειδή η ΓΣΨ - αν και μια χρονικά περιορισμένη και προσαρμοσμένη  στους στόχους σας θεραπεία - σας μαθαίνει, πώς να διαχειρίζεστε μόνη σας τις συναισθηματικές δυσκολίες όχι μόνο τώρα, αλλά και οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον, προφυλάσσοντάς σας από λοιπές απογοητεύσεις και υποτροπές.
Με εκτίμηση,
Τιτίκα ΜητσοπούλουΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Εξαρτήσεις: Ποια σημάδια προδίδουν τη χρήση κοκαΐνης;
Η κοκαΐνη είναι μία λευκή, κρυσταλλική,...
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...