Πεντανόστιμη ανάποδη μηλόπιτα!

21 Σεπτεμβρίου 2015
Συστατικά

Για τη ζύμη:

  • 120 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 100 ml πετιμέζι
  • 100 γρ. μέλι
  • 250 ml ξυνόγαλο
  • 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.γ. σόδα
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
  • 1 κ.γ. κανέλα

Για την επικάλυψη:

  • 60 γρ. βούτυρο και επιπλέον για το ταψί
  • 90 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 4 μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες

Για τo topping:

  • Πολύ ελαφρά χτυπημένη κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

 

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς στον αερά.
  • Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ με 28 εκ. διάμετρο.
  • Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτουμε την ζάχαρη και αφήνουμε να σιγοβράζουν για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά.  Προσθέτουμε και το αλάτι.
  • Αφαιρούμε από την φωτιά και το ρίχνουμε στον πάτο της φόρμας μας. Στρώνουμε πάνω από την καραμέλα κύκλους με τις φέτες από τα μήλα (σκεπάζοντας το ένα το άλλο στο τελείωμά του) και γεμίζοντας και τα κενά με τις φέτες που θα μας περισσέψουν.

Για τη ζύμη:

  • Χτυπάμε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα. Αυξάνουμε σταδιακά την ταχύτητα μέχρι να γίνει ένα αφράτο μείγμα.
  • Σε ένα μέτριο μπολ χτυπάμε το αυγό, το πετιμέζι, το μέλι και το ξυνόγαλο και σε ένα άλλο αναμιγνύουμε – περνώντας από κόσκινο το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι, το τζίντζερ και την κανέλα.
  • Σταδιακά ρίχνουμε εναλλάξ τα δύο μείγματα στο μείγμα με το βούτυρο, προσέχοντας να απορροφάει την πρώτη ποσότητα πριν ρίξουμε την επόμενη.
  • Προσθέτουμε τη ζύμη πάνω από τα μήλα.
  • Ψήνουμε για 45-50 λεπτά τουλάχιστον μέχρι ένα μαχαίρι να βγαίνει στεγνό όταν το βάζουμε στο κέντρο της φόρμας.
  • Αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα για 15 λεπτά τουλάχιστον πριν το αναποδογυρίσουμε σε μια πιατέλα αρκετά βαθιά για να τραβήξει τα ζουμιά που θα βγάλει το γλυκό μας.
  • Σερβίρουμε με ελαφριά άγλυκη σαντιγί.

 

 

http://akispetretzikis.com/

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ