Όταν βάζουν λόγια στον σύντροφό σου: Τι να κάνεις εσύ

22 Σεπτεμβρίου 2015
Καίτη, αναγνώστρια του boro.gr ρωτά

Αναγνώστριά μας ρωτά: 

Έκανα παρέα με ένα παιδί ήμασταν κολλητοί αλλά εκτός από αυτό υπήρχε και κάτι παραπάνω χωρίς να έχει συμβεί τίποτα Έλεγε ότι με αγαπούσε πάρα πολύ κι εγώ είχα κάνει πολλά πράγματα για αυτόν Άρχισε να κάνει καινούργιους φίλους και αδιαφορούσε για μένα ώσπου μια μέρα κάποιοι του είπανε κάποια ψέματα για μένα ότι έλεγα πράγματα πίσω από τη πλάτη του χωρίς αυτό να ισχύει φυσικά. Εκείνος τα πίστεψε και τώρα δεν μου μιλάει καθόλου Εγώ νιώθω απίστευτη οργή αλλά ταυτόχρονα τον αγαπάω και εξακολουθώ να εύχομαι για αυτόν τα καλύτερα ακόμα κι αν δεν είναι μαζί μου. Νιώθω μοναξιά και δεν ξέρω τι να κάνω.

Στο ερώτημά σου απαντά η  ψυχολόγος Μαρκέλλα Καπλάνη

Μαρκέλλα Καπλάνη

www.normavitae.com 

Όταν έχεις μία βαθύτερη σχέση με έναν άνθρωπο, εκ των πραγμάτων τα θεμέλια θεωρούνται αρκετά δυνατά ώστε να μην ταρακουνιούνται από εξωτερικούς παράγοντες με τέτοια ευκολία, όπως για παράδειγμα από καινούργιους φίλους που μπαίνουν στο προσκήνιο. Το ότι μπόρεσε κάτι τέτοιο να κάνει τον κολλητό σου να εξαφανιστεί ολοκληρωτικά από τη ζωή σου, δείχνει πως ενώ έδειχνε πως έχει πολύ ψηλά την φιλίας και την αγάπη που μοιραζόσασταν, στην πραγματικότητα αυτό δεν ίσχυε από την μεριά του. Ακόμη και τότε να το πίστευε και να μην τώρα εξέφραζε ψεύτικα, στην ουσία η φιλία σας του κάλυπτε προφανώς ένα κενό το οποίο τώρα έχει καλυφθεί από τους νέους του φίλους και επομένως τώρα δεν σε έχει πλέον ανάγκη. Όπως καταλαβαίνεις, αυτό δεν είναι πραγματική φιλία. Όμως σ' αυτό δε φταις εσύ αλλά η δική του αυτοπεποίθηση την οποία έχει ανάγκη να επιβεβαιώνει ο ίδιος. Όσο βασιζόμαστε σε εξωτερικούς παράγοντες για να επιβεβαιώνουμε την αυτοεκτίμηση μας, οι ανάγκες πάντα αλλάζουν και γίνονται περισσότερες με τον καιρό γιατί όλο και μεγαλώνει το κενό που προέρχεται από μέσα μας. 
 
Εφόσον όμως εσύ δεν είσαι έτοιμη να τον διαγράψεις και να προχωρήσεις, θα σου πρότεινα να επιδιώξεις να του μιλήσεις. Καλό θα ήτανε να μην έχεις ιδιαιτέρα υψηλές προσδοκίες πως θα τον μεταπείσεις. Τουλάχιστον όμως αξίζεις μία εξήγηση, αν δε λυθεί το θέμα μεταξύ σας, και ένα υγιή κλείσιμο στην σχέση σας. Σου προτείνω να μην κρατήσεις εγωισμό και να του πεις πως παρόλα αυτά που συνέβησαν μεταξύ σας εσύ τον αγαπάς και ενδιαφέρεσαι γι' αυτόν εάν και εφόσον αυτό ισχύει. Ταυτόχρονα θα σου κάνει καλό να εκφράσεις και το πόσο πληγώθηκες από τον τρόπο του και ότι θα περίμενες να σου μιλήσει ακόμα κι αν πραγματικά πίστεψε αυτά που είπαν οι άλλοι για σένα ώστε τουλάχιστον να είχες τη δυνατότητα εξηγήσεις και την πλευρά σου και να τιμήσετε αυτό που είχατε κι ας έληγε ούτως ή άλλως. Αν το αποφασίσεις να τον δεις και δεχτεί πρόσεξε να πάς συνειδητοποιημένα και χωρίς κακία γιατί έτσι δεν θα αξίζει τον κόπο σου. Σκοπός δεν είναι να τον κατηγορήσεις αλλά να βοηθήσεις τον εαυτό σου να συμβιβαστεί με την κατάσταση. Στην χειρότερη των περιπτώσεων θα παραμείνετε αποξενωμένοι. Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί με την κατανόηση που θα του δείξεις να καταλάβει το λάθος του και, στον δικό του χρόνο (και αν μπορέσει και ο ίδιος να νιώσει άνετα και να συγχωρήσει τον εαυτό του), να έρθετε και πάλι κοντά. Για να γίνουν όλα αυτά όμως πρέπει κι εσύ να είσαι συνειδητοποιημένη για το αν μπορείς να δεχτείς πλέον αυτόν τον άνθρωπο πίσω στη ζωή σου. Ενώ νιώθεις μοναξιά και σου λείπει η φιλία που είχατε, καλό είναι να σκεφτείς εάν στην πραγματικότητα θα μπορούσες να επιστρέψεις σε κάτι τέτοιο μετά από αυτά που έχουν γίνει. Εάν ναι, και θελήσει κι αυτός γυρίσει, καλώς! Εάν όχι, διατηρείς κάθε δικαίωμα να βάλεις κι εσύ τα όρια σου και να πεις ότι έχει λήξει. Το ότι θέλεις να τον δεις για να βάλετε μία τελεία σε τόσα χρόνια στενής φιλίας δεν είναι αναγκαίο να σημαίνει πως θες και να την συνεχίσεις. Επομένως, βάλε κάτω τα πράγματα, αποφάσισε πρώτα τι είσαι εσύ διατεθειμένη να κάνεις και ποιες είναι οι πραγματικές σου προθέσεις στην προκειμένη περίστασή, και μετά πράξε. Είναι θαυμαστό το να μπορεί κάποιος να συγχωρίσει και να μην κρατήσει κακία μα δεν είναι πάντα εφικτό, ούτε και απαραίτητο (αν και η πραγματική και ουσιαστική συγχώρεση χωρίς ίχνος πικρίας κάνει καλό πρώτα σε εμάς και μετά στους άλλους που συγχωρούμε). Γνώμη μου είναι πως καλό θα ήταν να τον δεις ούτως ή άλλως. Απλά να το επιδιώξεις όταν θα έχεις συνειδητοποιήσει 100% τι είσαι διατεθειμένη να κάνεις με βάση τις προθέσεις σου και πως θα νιώσεις εσύ καλύτερα εάν εκείνος προτείνει επανασύνδεση. Καλή επιτυχία!ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ