Με το βλέμμα στην ανακεφαλαιοποίηση η νέα κυβέρνηση

22 Σεπτεμβρίου 2015

Οι εκλογές ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτη δύναμη και εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθεί ο σχηματισμός της κυβέρνησης με τη συνεργασία και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα, βασική προτεραιότητα αποτελεί η άρση των capital controls το συντομότερο δυνατό, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η οποία θα προηγηθεί.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο βασικά ζητούμενα: πρώτον, βάσει ποιου σεναρίου των stress tests θα προκύψουν οι κεφαλαιακές ανάγκες και δεύτερον, πώς θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση, η οποία σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2016 ισχύει η οδηγία για την εκ των έσω διάσωση των τραπεζών (bail in).

Στα τέλη Οκτωβρίου λοιπόν αναμένονται τα αποτελέσματα των stress tests, ωστόσο αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιώτες μέτοχοι των τραπεζών βρίσκονται σε μάχη «χαρακωμάτων».

Η λύση που προτείνεται, κόντρα στα «θέλω» του SSM, είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από το «βασικό» σενάριο των stress tests να καλυφθούν με την… κλασική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (κοινό μετοχικό κεφάλαιο). Από εκεί και πέρα τα κεφάλαια που θα προκύψουν μεταξύ βασικού και ακραίου κεφαλαίου να καλυφθούν με άλλα «εργαλεία» (warrants, μετατρέψιμα ομόλογα) ώστε να μην απομειωθεί η αξία των μετοχών.

Σε έναν μήνα λοιπόν θα ανακοινωθεί ο «λογαριασμός» βάσει των παραδοχών των stress tests και των ελέγχων των στοιχείων ενεργητικού (AQR) και θα κριθεί πόσα από τα 25 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για την ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές θα χρησιμοποιηθούν και με ποιον τρόπο.

efsyn.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ