Γονιδιακοί συνδυασμοί ένοχοι για επανεμφάνιση του καρκίνου μαστού

26 Σεπτεμβρίου 2015
Συγκεκριμένοι γονιδιακοί συνδυασμοί στους καρκινικούς όγκους του μαστού ενοχοποιούνται για την υποτροπή της νόσου σε ορισμένες γυναίκες μετά από μερικά χρόνια, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο παρουσιάστηκε στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Καρκίνο, στην Βιέννη.

Επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Γενετικής Wellcome Trust Sanger στο Κέιμπριτζ, με επικεφαλής ην Δρ Λούσι Γιέιτς, ανέλυσε καρκινικούς όγκους μαστού από 1.000 γυναίκες, μεταξύ των οποίων 161 στις οποίες ο καρκίνος είχε εμφανιστεί ξανά ή είχε δώσει μεταστάσεις.

Η ανάλυση αποκάλυψε σημαντικές γενετικές διαφορές, καθώς οι μεταλλάξεις στους δευτερογενείς καρκίνους (που επανεμφανίστηκαν) ήταν σπάνιες στους καρκίνους που είχαν εμφανιστεί την πρώτη φορά.

«Φαίνεται πως μερικοί όγκοι έχουν τέτοιο γονιδιακό προφίλ, που αυξάνει τον κίνδυνο για επανεμφάνιση της νόσου, παρά την αρχική θεραπεία. Αυτό συμβαίνει περίπου σε μία στις πέντε γυναίκες (20%) με καρκίνο του μαστού, στις οποίες ο όγκος εμφανίζεται και πάλι, είτε στο ίδιο σημείο, είτε σε άλλο» εξήγησε η Δρ Γιέιτς.

Η νέα μελέτη αναμένεται να διευκολύνει στον καλύτερο εντοπισμό των γυναικών υψηλού κινδύνου για υποτροπή του καρκίνου του μαστού, μέσω περιοδικών γενετικών εξετάσεων, ενώ δεν αποκλείεται να συμβάλλει και στον σχεδιασμό καλύτερων θεραπευτικών αγωγών.


health.in.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ