Υποκατάσταστα αλατιού: Ο ρόλος τους στην αντιμετώπιση της υπέρτασης

<p style="text-align: justify;">Πέρα από τα <strong>φάρμακα</strong>, η <strong>μείωση</strong> του <strong>αλατιού</strong> από τη διατροφή αποτελεί έναν σημαντικό τρόπο αντιμετώπισης της <strong>υπέρτασης</strong>.</p>
<p style="text-align: justify;">Η <strong>υπερκατανάλωση</strong> <strong>αλατιού</strong> αναγνωρίζεται ως μια βασική αιτία <strong>καρδιαγγειακών</strong> <strong>παθήσεων</strong> και <strong>υψηλής</strong> <strong>πίεσης</strong>. Μειώνοντας το αλάτι κατά <strong>1 g/ημέρα</strong> επιτυγχάνουμε <strong>μείωση</strong> του <strong>κινδύνου</strong> για <strong>εγκεφαλικά</strong> κατά <strong>5%</strong> και για <strong>καρδιακά</strong> επεισόδια κατά <strong>3%</strong>. Η μείωση του αλατιού από τη διατροφή, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και συνεπώς στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.</p>
<p style="text-align: justify;">Το αλάτι που πρέπει να λαμβάνει κανείς καθημερινά από τη διατροφή του δεν πρέπει να υπερβαίνει τα <strong>6 γραμμάρια</strong>. Η ποσότητα νατρίου μάλιστα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα <strong>2.3 γραμμάρια</strong> καθημερινά.</p>
<p style="text-align: justify;">Όλα τα τρόφιμα και φαγητά περιέχουν <strong>νάτριο</strong>. Τα έτοιμα φαγητά ή ακόμη τα βιομηχανικά <strong>προπαρασκευασμένα</strong> τρόφιμα είναι ακόμη πιο πλούσια σε νάτριο.</p>
<p style="text-align: justify;">Η μείωση του αλατιού δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά για τα άτομα της μέσης ηλικίας, που έχουν συνηθίσει όλα τους τα χρόνια να βάζουν αλάτι στο φαγητό τους.</p>
<p style="text-align: justify;">Πέρα από <strong>μπαχαρικά</strong> και <strong>μυρωδικά</strong>, που δίνουν γεύση στο φαγητό, μια καλή εναλλακτική είναι τα υποκατάστατα αλατιού. Πρόκειται για προϊόντα που περιέχουν είτε <strong>χλωριούχο κάλιο</strong>, είτε <strong>θειϊκό μαγνήσιο</strong> είτε λιγότερο <strong>χλωριούχο</strong> <strong>νάτριο</strong>.</p>
<p style="text-align: justify;">Το <strong>Κάλιο</strong> μπορεί να ισορροπήσει την πρόσληψη Νατρίου, καθώς φαίνεται πως αυξάνει την απέκκρισή του από το σώμα. Ερευνητικά δεδομένα μάλιστα έδειξαν πως η αύξηση στην πρόσληψη Καλίου μπορεί να οδηγήσει σε <strong>μείωση</strong> των επιπέδων τόσο της <strong>συστολικής</strong>, όσο και της <strong>διαστολικής</strong> <strong>πίεσης</strong>.</p>
<p style="text-align: justify;">Κινέζοι ερευνητές, μελετώντας τα αποτελέσματα κλινικών <strong>ερευνών</strong> γύρω από το αλάτι και τα υποκατάστατα αλατιού σε 1974 συμμετέχοντες, διαπίστωσαν πως, όσοι χρησιμοποιούσαν <strong>υποκατάστατα</strong> από 6 μήνες έως 2 χρόνια είχαν <strong>συστολική</strong> <strong>πίεση</strong> μικρότερη κατά <strong>4,9mmHg</strong> από αυτούς που χρησιμοποιούσαν κανονικό αλάτι. Η διαστολική πίεση επίσης έπεσε κατά <strong>1,5 mmHg</strong>. Κατέληξαν λοιπόν, πως τα υποκατάστατα αλατιού αποτελούν ένα χαμηλού κόστους μέσο αντιμετώπισης και πρόληψης της υπέρτασης.</p>
<p style="text-align: justify;">Επίσης, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι χώρες με χαμηλά εισοδήματα, που καταναλώνουν γεύματα σπίτι και το αλάτι στη διατροφή τους προέρχεται από το μαγείρεμα, μπορούν να ωφεληθούν από τα <strong>υποκατάστατα</strong> αλατιού. Αντίθετα, σε χώρες όπου η κατανάλωση αλατιού γίνεται από έτοιμα τρόφιμα και φαγητά έξω από το σπίτι και λιγότερο από το <strong>επιτραπέζιο</strong> <strong>αλάτι</strong>, ο έλεγχος της κατανάλωσης νατρίου είναι πιο δύσκολος.</p>
<p style="text-align: justify;">Σημαντικό ρόλο σε αυτό τον τομέα αποτελούν οι εταιρείες παρασκευής έτοιμων τροφίμων και οι <strong>βιομηχανίες</strong> κρέατος, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τη χρήση αλατιού και να το αντικαταστήσουν με <strong>υποκατάστατα</strong>.</p>
<p style="text-align: justify;">Μπορούν όλοι να καταναλώσουν υποκατάστατα αλατιού; Τα άτομα με προβλήματα στη <strong>νεφρική</strong> <strong>λειτουργία</strong> δεν πρέπει να χρησιμοποιούν υποκατάστατα αλατιού με κάλιο, λόγω μειωμένης αποβολής του από τα νεφρά.</p>
<p style="text-align: justify;">mednutrition.gr</p>

Σχετικά άρθρα