Στις κάλπες για την ανεξαρτησία σήμερα οι Καταλανοί

27 Σεπτεμβρίου 2015

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Καταλανοί για να εκφράσουν, για πρώτη φορά μετά το συμβουλευτικό δημοψήφισμα, την άποψή τους για την ανεξαρτησία της περιφέρειάς τους, παρά την αντίθεση της Μαδρίτης, ύστερα από μια προεκλογική εκστρατεία που σημαδεύτηκε από μεγάλες εντάσεις.

Επίσημα οι ψηφοφόροι αυτής της βιομηχανικής περιοχής, μεταξύ των Πυρηναίων και της Μεσογείου, καλούνται σε αυτές τις τοπικές εκλογές να αναδείξουν το νέο κοινοβούλιο της περιφέρειάς τους.

Ωστόσο, οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας από φιλελεύθερα δεξιά κόμματα μέχρι αντικαπιταλιστικά αριστερά, που οραματίζονται μια νέα χώρα «πιο δίκαιη» και «ευημερούσα», έχουν δώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος στην εκλογική διαδικασία, αναγνωρίζοντας το ιστορικό διακύβευμα.

Ο βασικός συνασπισμός που υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, το «Μαζί για το Ναι» –που σχηματίσθηκε από το κόμμα CDC του επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης Αρτούρ Μας, το ERC (αριστερά) και ενώσεις που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία— θέλει να ξεκινήσει τη διαδικασία ανεξαρτητοποίησης, αν κερδίσει μαζί με τον αριστερό σχηματισμό CUP,  την απόλυτη πλειοψηφία στο περιφερειακό κοινοβούλιο, δηλαδή 68 από τις 135 έδρες.

Χωρίς την Καταλονία, η Ισπανία θα χάσει το 16% του πληθυσμού της, το 25% των εξαγωγών της και το 19% του ΑΕΠ της. Και οι Ισπανοί υπουργοί παίζουν τις Κασσάνδρες, προβλέποντας ότι η απόσχιση θα μετατρέψει την Καταλονία σε κατεστραμμένο κράτος-παρία, αποκλεισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι η ανέργια θα εκτοξευτεί στο 37% και οι συντάξεις θα μειωθούν κατά 44%.

Σαφές προβάδισμα του ρεύματος για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας από την Ισπανία δίνουν οι δημοσκοπήσεις, ενώ πληθαίνουν οι απειλές από το κεντρικό κράτος ότι οι βιομηχανίες θα εγκαταλείψουν την περιοχή αν κυριαρχήσει η απόσχιση.

Εκλογές στην Καταλονία
AP Photo/Alvaro Barrientos

Προεξάρχοντα ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία έπαιξε ο Μαριάνο Ραχόι. Την Παρασκευή, το Λαϊκό Κόμμα του πρόβαλε το τελευταίο διαφημιστικό σποτ για να ζητήσει από τους Καταλανούς να παραμείνουν στην Ισπανία.

Ο ίδιος ο συντηρητικός πρωθυπουργός εμφανίστηκε στο σποτ αυτό και είπε στα καταλανικά «Μαζί κερδίζουμε».  Το σλόγκαν είναι παρόμοιο με εκείνο που χρησιμοποίησε ο Ντέιβιντ Κάμερον, το «Καλύτερα μαζί», πριν  το δημοψήφισμα για την απόσχιση της Σκωτίας, το 2014, όπου επικράτησε το «όχι» με ποσοστό 55,4%.

Το βράδυ της Παρασκευής ο Νικολά Σαρκοζί συμμετείχε στην προεκλογική συγκέντρωση του Ραχόι στη Βαρκελώνη, τρεις μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν το Λαϊκό Κόμμα στην απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας στη Βουλή.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Καταλονίας, ο Συντηρητικός Αρτούρ Μας και οι σύμμαχοί του υπόσχονται ότι αν κερδίσουν τις τοπικές εκλογές, θα αποτινάξουν τον «ζυγό» της ισπανικής μοναρχίας σε ενάμιση με δύο χρόνια.

Έπειτα από έναν αιώνα εντάσεων με τη Μαδρίτη, αρχικά για τη γλώσσα -τα καταλανικά είχαν απαγορευτεί κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Φρανθίσκο Φράνκο (1939-1975)- και κατόπιν για το φορολογικό, το χάσμα διευρύνθηκε με αφορμή τη σοβαρή οικονομική κρίση στην Ισπανία.

Εξοργισμένοι με την ακύρωση, από το Συνταγματικό Δικαστήριο, μιας διάταξης που αφορούσε το καθεστώς αυτονομίας της περιοχής, οι εθνικιστές ζητούσαν από το 2012 να προκηρυχθεί δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεσή τους, χωρίς όμως να το πετύχουν. Απέναντι στην άρνηση της Μαδρίτης, οργανώνουν εμμέσως το δημοψήφισμα, μέσω των τοπικών εκλογών: εάν αποσπάσουν την απόλυτη πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο, όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, δεσμεύονται να ξεκινήσουν τη διαδικασία για την απόσχιση.

Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μας είχε δηλώσει πάντως ότι δεν απέκλειε την πιθανότητα διαπραγμάτευσης με τη Μαδρίτη για τη διοργάνωση δημοψηφίσματος, εάν οι αυτονομιστές δεν κερδίσουν την πλειοψηφία.

Ο Ραχόι έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη των συντηρητικών συμμάχων του στην Ευρώπη, όπως της Άνγκελα Μέρκελ και του Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και του Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας «ενωμένης» Ισπανίας.

efsyn


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...