Προοπτικές της τρικομματικής κυβέρνησης

Ραντεβού την Τετάρτη, όποτε και θα κριθεί εάν οι αρχηγοί θα μπορέσουν να υπερβούν το «αγκάθι» της ΕΡΤ ή η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, έδωσαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, καθώς η χθεσινή σύσκεψή τους στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κατέστη δυνατόν να άρει το υφιστάμενο αδιέξοδο.

Μετά τρεις και πλέον ώρες σκληρών διαβουλεύσεων στο Μαξίμου, με διακύβευμα την ίδια την κυβέρνηση και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, οι κ. Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης δεν κατέληξαν σε απόφαση σχετικά με τις προοπτικές της τρικομματικής κυβέρνησης που συγκροτήθηκε πριν από ένα περίπου έτος και έδωσαν νέο «ραντεβού» για αύριο, Τετάρτη.

Η προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας ναι μεν αντιμετωπίστηκε ως δυνάμει σανίδα σωτηρίας για την τρικομματική, ωστόσο η ερμηνεία των τριών κομμάτων επί αυτής προκαλεί νέες εντάσεις. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζητούν την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ήδη από σήμερα, ενώ στον αντίποδα, κυβερνητικά στελέχη απαντούν ότι η απόφαση του ΣτΕ σε κανένα σημείο δεν προβλέπει αναβίωση της ΕΡΤ αλλά μόνον την υποχρέωση του νέου «ιδιοκτήτη», δηλαδή του υπουργείου Οικονομικών, να παράσχει ραδιοτηλεοπτικές και διαδικτυακές υπηρεσίες.

Υπό την έννοια αυτή, το ενδεχόμενο ρήξης μεταξύ των τριών και, συνεπώς, πρόωρων εκλογών δεν έχει αποκλειστεί. Αντιθέτως, παραμένει στο τραπέζι, καθώς στις χθεσινές έντονες πιέσεις των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη για άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ο κ. Σαμαράς φέρεται να απάντησε: «δεν ακυρώνω την κορυφαία μεταρρυθμιστική μου κίνηση».

Από το επιτελείο του Μαξίμου δηλωνόταν, χθες, κατηγορηματικά ότι το «νομικό πρόσωπο ΕΡΤ Α.Ε. έπαψε να υφίσταται οριστικά». Είναι χαρακτηριστική, προς τούτο, η δήλωση του Γ. Στουρνάρα, μετά το πέρας της σύσκεψης, ότι «με την απόφαση του ΣτΕ επικυρώνεται η κατάργηση της ΕΡΤ». Υπό την έννοια αυτή, το υπ. Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ένα μεταβατικό σχήμα με τη μορφή δημόσιας υπηρεσίας, το οποίο θα λειτουργήσει προσωρινά μέχρι την ίδρυση της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και θα υπάγεται στο υπ. Οικονομικών.

Η συζήτηση για την απόφαση του ΣτΕ κυριάρχησε κατά τη σύσκεψη, ενώ ζητήθηκε και η γνώμη όχι μόνον του γ.γ. της κυβέρνησης και στενού συνεργάτη του κ. Σαμαρά, Παν. Μπαλτάκου, αλλά και του νομικού συμβούλου του υπ. Οικονομικών (και επί Παπακωνσταν-τίνου, Βενιζέλου) Αναστ. Μπάνου, οι οποίοι εκτίμησαν ότι δεν υπάρχει εντολή επαναλειτουργίας της ΕΡΤ. Ως αποτέλεσμα, πέρασε σε δεύτερη μοίρα και η συζήτηση για τις αλλαγές στην κυβέρνηση, η οποία πάντως θα βαρύνει στις εξελίξεις. Ο κ. Σαμαράς επιχείρησε άνοιγμα προς τους κυβερνητικούς του εταίρους, ικανό -υπό προϋποθέσεις- να επαναβεβαιώσει τις προοπτικές της τρικομματικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, αποδέχθηκε σειρά απαιτήσεων εκ μέρους της συμπολίτευσης, όπως τον ανασχηματισμό στις αρχές Ιουλίου, την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας του περασμένου έτους, τη διασφάλιση μιας καλύτερης και πιο συνεκτικής λειτουργίας. Επιπλέον, παραχώρησε, επί της ουσίας, στους εταίρους του τον έλεγχο της διαδικασίας συγκρότησης του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, ζητώντας τους να ορίσουν εκείνοι αρμόδιο υφυπουργό.

Η συζήτηση για την πορεία της κυβέρνησης, που σύμφωνα με το Μαξίμου θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμη και τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη ως αντιπροέδρους παραπέμφθηκε προφανώς για την αυριανή συνάντηση.

 

Πηγή: www.kathimerini.gr

Σχετικά άρθρα