Λαγκάρντ: Χωρίς ελάφρυνση χρέους δεν συμμετέχουμε στο πρόγραμμα

9 Οκτωβρίου 2015

«Η ευρωζώνη είναι αυτή που θα πρέπει να αποφασίσει τον τρόπο ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας» - «Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο»

Στο χρέος της Ελλάδας αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή την έναρξη της Συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ στη Λίμα του Περού.

«Εάν το Ταμείο δεν "δει" ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τότε δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα», τόνισε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η Ευρωζώνη είναι αυτή που θα πρέπει να αποφασίσει τον τρόπο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Εάν δεν υπάρξει ελάφρυνση ο ESM θα είναι ο αποκλειστικός χρηματοδότης της χώρας. Χωρίς ελάφρυνση του χρέους, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έχει μόνο ρόλο... παρατηρητή», ανέφερε ακόμα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ειδικότερα, η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πρόθυμο να συνδράμει την Ελλάδα μετά από το σχετικό αίτημα που έχει υποβάλλει η Κυβέρνηση της χώρας.

Ωστόσο, επισήμανε ότι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να εγκριθεί βοήθεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα είναι το πρόγραμμα προσαρμογής να στηρίζεται σε δύο σκέλη.

Το πρώτο σκέλος αφορά την υιοθέτηση και ψήφιση σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Προσθέτοντας ότι θα πρέπει η χώρα να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό αλλά και στο μέτωπο της τραπεζικής διακυβέρνησης.

Το δεύτερο σκέλος αφορά την βιωσιμότητα του Χρέους, καθώς πρέπει να αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες που θα επαναφέρουν το Χρέος της χώρας σε τροχιά βιωσιμότητας.

Επαφές για τα συγκεκριμένα ανοικτά θέματα αναμένεται να έχει με την Κριστίν Λαγκάρντ ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος βρίσκεται στη Λίμα του Περού.

 

 

 

http://www.kontranews.gr/


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ