Περίοδος σε πολύ νεαρή ηλικία - Τι επιπτώσεις έχει;

9 Οκτωβρίου 2015
Χρύσα, 12 ετών ρωτά

ΕΡΩΤΗΜΑ
Καλησπέρα, η κόρη μου είναι 12,5 ετων και εχει αδιαθετήσει εδω και 6 μήνες περίπου. Αυτο που με απασχολεί ειναι το ύψος της καθως ειναι 1.40 λαμβάνει αγωγή για τον θυρεοειδή τ4 25mg και η οστική ηλικία της ειναι 12 ετών. Ο ενδοκρινολόγος που την παρακολουθεί μας είπε οτι δεν θα πάρει πολυ υψος ακόμα και οτι δεν υπάρχει κατι να κάνουμε για αυτο. Αλλος ενδοκρινολόγος μας προτεινε να διακόψουμε την περίοδο για να παρει καποιους πόντους ακομα. Είμαι ιδιαιτερα προβληματισμένη γιατι ειναι αρκετα κάτω απο τον μέσο όρο. Ευχαριστώ και περιμένω με αγωνια την απαντηση σας.

Στο ερώτημα απάντησε ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος, Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αγαπητή φίλη,

 

Από τη στιγμή που η κόρη σας έχει αδιαθετήσει σε ηλικία που είναι φυσιολογική, τότε δεν μιλάμε για περίπτωση πρώιμης ήβης. Μπορείτε να δείτε τα κριτήρια και περισσότερες πληροφορίες για την πρώιμη ήβη εδώ.

Επίσης, η οστική ηλικία της κόρης σας ουσιαστικά συμβαδίζει με την ημερολογιακή ηλικία.

Τέλος, από τη στιγμή που έχει αδιαθετήσει εδώ και αρκετό καιρό, ακόμα και αν της διακόψετε την περίοδο, το κέρδος που περιμένουμε ότι μπορεί να έχουμε σε ύψος είναι μικρό.

Το αναμενόμενο είναι ότι η ανάπτυξη της θα συνεχιστεί για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα. Έτσι, θα αυξηθεί σε ύψος, ανάλογα βέβαια και με το ύψος των γονέων που παίζει σημαντικό, αν και όχι καθοριστικό,  ρόλο.

 

Φιλικά,

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης

DirectorEuropeanAssociationPaediatricAdolescentGynaecology


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ