Νέο ρεκόρ γενετικής ανοίγει το δρόμο για μεταμοσχεύσεις

10 Οκτωβρίου 2015

Μέσα από μια νέα, αποτελεσματική τεχνική γενετικής μηχανικής, ερευνητές κατάφεραν να απενεργοποιήσουν 60 γονίδια στο γονιδίωμα των χοίρων, δηλαδή δέκα φορές περισσότερα από ό,τι στο προηγούμενο ρεκόρ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα όργανα αυτών των ζώων θα μπορούσαν μια μέρα να λύσουν το πρόβλημα της έλλειψης μοσχευμάτων.
Συγκεκριμένα, ο γενετιστής Τζορτζ Τσερτς, στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, πιστεύει ότι έχει τη λύση στο πρόβλημα των μεταμοσχεύσεων και παρόλο που δεν έχει δημοσιεύσει ακόμα μελέτες του, παρουσίασε τα αποτελέσματα στις 5 Οκτωβρίου σε συνέδριο της αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.
Όπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Nature, ο Τσερτς ανέφερε ότι χρησιμοποίησε τη νέα τεχνική CRISPR, η οποία επιτρέπει παρεμβάσεις σε πολύ συγκεκριμένα σημεία του γονιδιώματος, για να απενεργοποιήσει 62 γονίδια ενδογενών ρετροϊών.
Η γενετική παρέμβαση πραγματοποιήθηκε σε γονιμοποιημένα ωάρια γουρουνιών, τα οποία είναι τώρα «σχεδόν έτοιμα» να μεταμοσχευθούν στη μήτρα και να αναπτυχθούν σε ενήλικα γουρούνια.
Ο Τσερτς έχει ιδρύσει την εταιρεία eGenesis για την παραγωγή μοσχευμάτων από χοίρους. Τα ζώα εκτρέφονται σε ειδικό, απομονωμένο χώρο της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

virus.com.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ