Αντισυλληπτική μέθοδος - Ποια να προτιμήσω;

13 Οκτωβρίου 2015
Χρύσα, 18 ετών ρωτά

ΕΡΩΤΗΜΑ

Καλησπέρα σας. Είμαι 18 ετών με υπερβολικά ασταθή κύκλο. Το μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ των δυο περιόδων μου κράτησε ακριβώς 56 μερες και ηταν μαλιστα η τελευταία μου περίοδος 15 Αυγούστου, η προτελευταία μου ηταν 26 Ιουνίου ενώ η μικρότερη - 16 μέρες -  απο 1η Μαίου.  Ειχα πάρει απο δυο φορες επείγουσα αντισύλληψη ενω την 56η μερα της τελευταίας μου περιόδου 19 ή 20 Αυγούστου είχα επαφη με τον πρώην συντροφο μου χωρίς προφύλαξη οπου τελειωσε εξω οπως μου είπε δεν ενιωσε να του χει ξεφύγει κάτι. Ακόμα δεν μου εχει έρθει περίοδος και έχω χωρίσει οπότε ανησυχώ αν υπαρχει θετική πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Στο ερώτημα απάντησε ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αγαπητή φίλη,

Η πιθανότητα εγκυμοσύνης είναι μικρή. Όμως δεν παύει πάντα να υπάρχει.

Αν θέλετε να δείτε τι συμβαίνει, μπορείτε να κάνετε ένα τεστ κύησης από το φαρμακείο ή μια μέτρηση χορειακής γοναδοτροπίνης στο αίμα.

 

Καλό είναι όμως να δείτε γιατί ο κύκλος σας είναι άστατος και να φροντίσετε, πάντα σε συνεργασία με κάποιο γυναικολόγο, να τον φτιάξετε και να γίνει ομαλός.

Τέλος καλό είναι να βρείτε μια αντισυλληπτική μέθοδο που να σας ταιριάζει και έτσι να μην έχετε αυτό το άγχος για ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

 

Φιλικά,

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης

Director European Association Paediatric–Adolescent Gynaecology


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ