Αφαίρεση πολύποδα - Είναι αιτία υπογονιμότητας;

14 Οκτωβρίου 2015
Σάκης, 36 ετών ρωτά

ΕΡΩΤΗΜΑ 

Καλησπέρα σας. Η γυναίκα μου πριν μερικούς μήνες έκανε αφαίρεση πολύποδα από το ενδομήτριο. Από τότε προσπαθούμε για παιδάκι και δεν έχουμε κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Επίσης ο ουρολόγος μου μου βρήκε πέτρα στον προστάτη. Μπορείτε να μου πείτε την γνώμη σας. Σας ευχαριστώ πολύ

Στο ερώτημα απάντησε ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αγαπητέ κύριε,

Υπογονιμότητα έχουμε όταν περάσει ένας χρόνος προσπαθειών και δεν έχουμε αποτέλεσμα.

Το σωστό μετά από μια επέμβαση απόξεσης για αφαίρεση πολύποδα είναι να ξαναγίνει υπερηχογραφική εξέταση ώστε να επιβεβαιώσουμε ότι ο πολύποδας έχει αφαιρεθεί ολόκληρος. Σε περίπτωση που έγινε υστεροσκόπηση, τότε είμαστε πιο βέβαιοι για το αποτέλεσμα.

Ο πολύποδας δεν είναι η μόνη αιτία υπογονιμότητας. Πρέπει κάποιος να έχει λεπτομερή εικόνα όλων των εξετάσεων πριν βγάλει συμπέρασμα για το ποια είναι η αιτία του προβλήματος.

Τα προβλήματα του προστάτη, αν δεν επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος, δεν αποτελούν συνήθως σημαντική αιτία υπογονιμότητας.

Ο ειδικός γυναικολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε αυτό που επιθυμείτε. Με σωστό προγραμματισμό και επιστημονική καθοδήγηση μπορεί το υπέρτατο «δώρο» της πατρότητας και της μητρότητας να έρθει και σε εσάς.

 

Φιλικά,

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης

Director European Association PaediatricAdolescent Gynaecology

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ