Πρόσφατη αποβολή - Ποτέ μπορώ να προσπαθήσω να μείνω έγκυος ξανά;

14 Οκτωβρίου 2015
Σωτηρία, 34 ετών ρωτά

ΕΡΩΤΗΜΑ

Είχα την πρώτη μου αποβολή στις 17/9/15. Πότε μπορώ να προσπαθήσω ξανά για μια δεύτερη εγκυμοσύνη; Πότε θα είναι οι γόνιμες μέρες; Ο κύκλος μου είναι κάθε 30 μέρες

Στο ερώτημα απάντησε ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αγαπητή φίλη,

Θεωρητικά μετά από μια αποβολή, μπορείτε να προσπαθήσετε για νέα εγκυμοσύνη από τον επόμενο μήνα! Είναι όμως πιθανό σε κάποιες περιπτώσεις, ο οργανισμός να χρειαστεί λίγο καιρό μέχρι να ξαναβρεί ο κύκλος την ρυθμικότητα του. Έτσι, μπορεί να μη καταφέρετε άμεσα να επαναπροσδιορίσετε τις γόνιμες ημέρες σας. Όμως ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, περιμένουμε ότι ο κύκλος γρήγορα θα ομαλοποιηθεί και πάλι.

Επίσης, καλό θα ήταν να σκεφτείτε μήπως εκμεταλλευτείτε το διάστημα αυτό για να προχωρήσετε σε κάποιον έλεγχο, έτσι ώστε να διερευνήσετε αν υπάρχει κάποιο σημαντικό πρόβλημα που προκάλεσε την αποβολή. Ίσως έτσι προλάβετε μια δεύτερη αποβολή. Σκεφτείτε αν θέλετε να προχωρήσετε άμεσα σε προσπάθεια για δεύτερη εγκυμοσύνη ή αν θέλετε να κάνετε κάποιες βασικές εξετάσεις για να προστατέψετε την επομένη σας εγκυμοσύνη.

Αφού επέλθει ομαλοποίηση του κύκλου σας, μπορείτε να έχετε μια αδρή εικόνα των γόνιμων ημερών χρησιμοποιώντας το παρακάτω online εργαλείο υπολογισμού γόνιμων ημερών. Δεν σας δίνει μια ακριβή εικόνα, αλλά μπορείτε να πάρετε μια ιδέα. Φυσικά, περισσότερες εξατομικευμένες λεπτομέρειες και πληροφορίες μπορείτε να λάβετε σε συνεννόηση με ειδικό γυναικολόγο.

Φιλικά,

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης

Director European Association Paediatric–Adolescent Gynaecology


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Χρισ***** ****
09:39 Πέμπτη 15/12/2016
Καλημέρα θα ηθελα να ρωτησω για κατι που με ανησυχεί πολυ Στις 2810 εκανα αποξεση Πριν μια βδομαδα μου ηρθε η πρωτη περιοδος μετα το παραπανω Το σαββατο και την κυριακη βρεθηκαμε με το αγορι μου αλλα μονο στα προκαταρκτικα Αυτο που με ανησυχεί ειναι οτι τριφτηκαν τα οργανα μας αλλα δεν εξπερματωσε παρα μονο στο χερια του και μετα πλενοταν συνεχεια καθε φορα που γινόταν Απλα θελω να ρωτησω υπαρχει περίπτωση εγκυμοσύνης μονο απο την τριβη ενω δεν εχει ισχωρησει καν και αφου καθε φορα που τελειωνε πλενοταν στα χερια και το οργανο του το καθαριζε πολυ καλα με χαρτι
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...