Τα πιο νόστιμα σπανακοπιτάκια!

14 Οκτωβρίου 2015
Συστατικά

Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι
  • 2 ½ κ.γ. αλάτι
  • 200 γρ. βούτυρο κομμένο σε κύβους
  • ½ κούπα πολύ παγωμένο νερό
  • 2 κ.σ. λευκό ξύδι
  • 2 αυγά

Για τη γέμιση

  • 300 γρ. διάφορα χόρτα για πίτα
  • 1/2 μικρό ματσάκι δυόσμου ψιλοκομμένο (μόνο τα φύλλα)
  • 400 γρ. φέτα
  • 50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • πιπέρι
  • αλάτι
  • ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
  • σουσάμι
 
 
Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη γέμιση

  • Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε τα χόρτα σε κομμάτια 5 εκ.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τον άνηθο και τον δυόσμο.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα χόρτα, το κρεμμύδι, τον άνηθο, τον δυόσμο, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και το αλάτι.
  • Τα μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι και αφήνουμε να στραγγίξουν. Βοηθάμε με τα χέρια μας πατώντας τα χόρτα ώστε να φύγουν τα πολλά υγρά.
  • Μόλις στραγγίξουμε καλά τη γέμιση, προσθέτουμε την φέτα (τη σπάμε σε κομμάτια με τα χέρια), το πιπέρι, το ελαιόλαδο, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε.
  • Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη ζύμη

  • Βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι στο πολυμίξερ με τα μαχαίρια και τα φέρνουμε μία βόλτα να ανακατευτούν.
  • Ρίχνουμε και το βούτυρο και τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να μοιάζουν με ψίχουλα.
  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αυγό , το ξύδι και το νερό και τα χτυπάμε με ένα πιρούνι. Τα προσθέτουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια και ανακατεύουμε για μερικά δευτερόλεπτα.
  • Αδειάζουμε το μείγμα πάνω σε αλευρωμένο πάγκο και με τα χέρια μας ενώνουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε για λίγα δευτερόλεπτα (μόνο).
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια, τα πλαταίνουμε σε δίσκους διαμέτρου 15 εκ. με το χέρι μας και τα τυλίγουμε με μεμβράνη. Τοποθετούμε τη ζύμη στο ψυγείο μας για τουλάχιστον 1 ώρα.
  • Μετά από 1 ώρα αφού έχει παγώσει το ζυμάρι , το ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη και με αρκετό αλεύρι ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 2-3 χιλ. Με τη βοήθεια ενός στρογγυλού κουπάτ 8-9 εκ. κόβουμε δίσκους από το φύλλο μας και με ένα μεγάλο κουτάλι παίρνουμε από τη γέμιση και τοποθετούμε πάνω στο ζυμάρι.
  • Με ένα βρεγμένο πινέλο αλείφουμε γύρω γύρω το ζυμάρι για να κολλήσει και κλείνουμε στη μέση. Εκεί που θα κλείσει το πιέζουμε με ένα πιρούνι.
  • Με τον ίδιο τρόπο γεμίζουμε και τα υπόλοιπα .
  • Αλείφουμε με αυγό. Πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο αν θέλουμε.
  • Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί διαμέτρου 28. Μεταφέρουμε τα σπανακοπιτάκια στο ταψί.
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά.

 

 

 

 

http://akispetretzikis.com/

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Edgar Wallace
Η Σκέψη της ημέρας
3:17 Edgar Wallace