Υπάρχει ρόφημα που καταπολεμά την κατάθλιψη;

19 Οκτωβρίου 2015
Nτίνος, αναγνώστης του boro.gr ρωτά

Aναγνώστης μας ρωτά: 

Γεια σας. Θελω να σας ρωτησω για το βοτανο του Αγιου Ιωαννη την δοσολογια.Οταν το πινουμε σε ροφημα με τον παραδοσιακο τροπο κι αν υπαρχει σε τυποποιημενη μορφη στο φαρμακειο.Ευχαριστω. 

Στο ερώτημά σας απαντά ο  Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πέτρος Σκαπινάκης.

To υπερικό (που περιέχεται μέσα στο βότανο) είναι ένα φυσικό φάρμακο. Αυτό σημαίνει ότι όπως όλα τα φάρμακα έχει ενέργειες και παρενέργειες, ενώ υπάρχει και πιθανότητα αλληλεπιδράσεων με άλλα φάρμακα. Για το λόγο αυτό καλό είναι να υπάρχει ιατρική φροντίδα. Επίσης σαν φάρμακο είναι αρκετά ασθενές και χρειάζεται μεγάλες δόσεις, συνήθως πάνω από 900mg, αρκετά συχνά μέχρι και 1800 mg. Το μειονέκτημα του φαρμάκου είναι ότι δεν συνταγογραφείται και είναι αρκετά ακριβό ως μηνιαία θεραπεία σε σχέση με άλλα αντικαταθλιπτικά. Διατίθενται αρκετά σκευάσματα στην αγορά, μπορείτε να ψάξετε μόνος σας στο google (st john's wort, hypericum κλπ). Τονίζω και πάλι ότι εφόσον έχετε μια ιατρική κατάσταση (π.χ. κατάθλιψη) για την οποία απαιτείται θεραπεία είναι καλύτερο να συζητήσετε πρώτα με έναν γιατρό και να μην αποφασίσετε μόνος σας το είδος της θεραπείας (διότι η κατάθλιψη ή οι αγχώδεις διαταραχές μπορεί να έχουν επιπλοκές).

Σε σχέση με τα ροφήματα που είπατε η περιεκτικότητα σε υπερικό είναι ελάχιστη οπότε είναι σα να πίνετε χαμομήλι (που είναι και φθηνότερο και καλύτερο!)

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ