Πλεξούδα με κρέμα βανίλια και καραμελωμένα καρύδια

20 Οκτωβρίου 2015
Συστατικά

Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 250 ml ζεστό γάλα (όχι καυτό)
  • 1 αυγό
  • 80 γρ. βούτυρο (το αφήνω να μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ½ γαρύφαλλο

Για την κρέμα βανίλια

  • 300 ml  πλήρες γάλα
  • 1 μεγάλο αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κρόκο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 35 γρ. κορν φλάουερ
  • 2 φακελάκια βανίλια
  • 40 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.γ. άρωμα βανίλιας

Για τα καραμελωμένα καρύδια

  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 100 ml νερό
  • 100 γρ. καρύδια

 

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

 

Για την κρέμα

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και το μεγαλύτερο μέρος της ζάχαρης. Σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να πάρει βράση (δεν θέλουμε όμως να βράσει). Όσο ζεσταίνεται το γάλα, χτυπάμε με ένα σύρμα το αυγό, τον κρόκο και την υπόλοιπη ζάχαρη. Προσθέτουμε το κορν φλάουερ και χτυπάμε καλά μέχρι να διαλυθεί τελείως.
  • Μόλις το γάλα πάρει βράση αποσύρουμε αμέσως την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε σταδιακά μερικές κουταλιές από το ζεστό γάλα στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα και περιμένοντας να απορροφηθεί το γάλα πριν προσθέσουμε κι άλλο (μια κουτάλα σούπας διευκολύνει πολύ την κατάσταση!!!).
  • Όταν έχουμε προσθέσει περίπου το μισό γάλα ρίχνουμε και το μείγμα των αυγών στην κατσαρόλα, τη βάζουμε πίσω στη φωτιά και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα και να μην αφήνει γεύση το κορν φλάουερ (περίπου 5 λεπτά). Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τις βανίλιες και το βούτυρο.
  • Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να γυαλίσει η κρέμα. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη (η μεμβράνη πρέπει να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας) ώστε να μην κάνει κρούστα καθώς κρυώνει. Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου εκτός ψυγείου. Έπειτα τη βάζουμε για λίγο στο ψυγείο. Δε θέλουμε να κρυώσει πολύ.

Για τα καρύδια

  • Σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ρίχνουμε μέσα το νερό και τη ζάχαρη και περιμένουμε να πάρει ωραίο χρώμα και να γίνει καραμέλα.  Προσοχή, αρπάζει εύκολα.
  • Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα καρύδια, ανακατεύουμε γρήγορα και στρώνουμε το μείγμα σε μια φόρμα σιλικόνης στην οποία έχουμε στρώσει λαδόκολλα.  Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί.
  • Σπάμε το μείγμα με τα καρύδια στο μηχάνημα με τα μαχαίρια λίγο-λίγο ώστε να ψιλοκοπούν αλλά να μην γίνουν σκόνη
  • Αφήνουμε στην άκρη.

Για τη ζύμη

  • Σε ένα μικρό μπόλ βάζουμε το γάλα, τη μαγιά και 1 κ.γ από τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε λίγο με ένα σύρμα, ώστε να διαλυθεί η μαγιά.
  • Αφήνουμε για 5-7 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αυγό, το γάλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο και την κανέλα με την ενεργοποιημένη μαγιά. Ζυμώνουμε με το γάντζο για 5-10 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να πάρουμε μια ελαστική και γυαλιστερή ζύμη.
  • Έπειτα, με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε το μισό βούτυρο (χωρισμένο σε 2-3 κομματάκια), περιμένουμε να απορροφηθεί λίγο (όχι όλο), προσθέτουμε και το υπόλοιπο βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να απορροφήσει όλο το βούτυρο και να γυαλίσει (περίπου 8-10 λεπτά). Η ζύμη θα είναι μαλακή , ελαστική, απαλή και βουτυράτη.
  • Μαζεύουμε απαλά τη ζύμη σε μια μπάλα, σκεπάζουμε τον κάδο με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30-60 λεπτά να διπλασιαστεί.

Συναρμολόγηση

  • Ανακατεύουμε την κρέμα με το σύρμα για να ξαναζωντανέψει.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο (50Χ30) με τη βοήθεια του πλάστη. Η μεγάλη πλευρά να είναι κοντά μας.
  • Με μια σπάτουλα απλώνουμε την κρέμα και από πάνω σκορπίζουμε τα καραμελωμένα καρύδια πάνω στη ζύμη αφήνοντας περιμετρικά κενό περίπου 1 εκ.
  • Με τη βοήθεια ενός πινέλου απλώνουμε λίγο νερό γύρω γύρω ώστε να κολλήσει η ζύμη και να μην ανοίξει.
  • Τυλίγουμε σε ρολό τυλίγοντας προσεκτικά προς τα πάνω. Έπειτα, κόβουμε κατά μήκος το ρολό στη μέση με τη βοήθεια ενός πριονωτού μαχαιριού και διπλώνοντας τα δύο κομμάτια ετοιμάζουμε μια πλεξούδα προσέχοντας όμως το κομμένο μέρος προς να το φέρνουμε τα πάνω ώστε να μην χυθεί η γέμιση.
  • Βάζουμε το γλυκό μας σε μια φόρμα 35x10εκ και σκεπάζουμε με μια πετσέτα.
  • Αφήνουμε 20 -30 λεπτά να φουσκώσει. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
  • Ψήνουμε για 25-30 λεπτά.
  • Σε ένα ποτηράκι διαλύουμε 1 κ.σ ζάχαρη σε 2 κ.σ νερό και μόλις βγάλουμε την πλεξούδα από το φούρνο παίρνουμε ένα πινέλο και τη βρέχουμε λίγο (προσπαθούμε να μην πέσει πολύ σιρόπι στα σημεία με κρέμα) . Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πάνω σε σχάρα πριν αναποδογυρίσουμε το γλυκό και το αφαιρέσουμε από την φόρμα.
  • Αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα καλά και κοσκινίζουμε λίγη άχνη πριν το σερβίρουμε.

 

 

http://akispetretzikis.com/

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ