Μια φωτογραφία που κοστίζει 4.300.000 ευρώ!

21 Ιουνίου 2013


Πάνε σχεδόν δύο χρόνια από τότε που το έργο Rhine II πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 4,3 εκατομμυρίων δολαρίων και έγινε η πιο ακριβή φωτογραφία όλων των εποχών. Το ρεκόρ παραμένει ακατάρριπτο και οι ειδικοί του χώρου εκτιμούν ότι θα αργήσει να βρεθεί φωτογραφία που να ξεπεράσει αυτό το ποσό.

Σύμφωνα με τους κριτικούς, η φωτογραφία του Andreas Gursky, η οποία σημειωτέον αγοράστηκε από ανωνυμο συλλέκτη, είναι ξεχωριστή επειδή δίνει μία άλλη διάσταση σε ένα γερμανικό εικαστικό «κλισέ»: την γαλήνια και αδιατάρακτη φύση. (Οι Γερμανοί αγαπούν την τάξη ακόμη και στην τέχνη). Το Rhine II, που ενθουσίασε τους κριτικούς και συγκίνησε τον ανώνυμο συλλέκτη, κρύβει ένα μυστικό πίσω από την τέλεια γαλήνη του: στην πραγματικότητα είναι η εικόνα μίας βιομηχανικής περιοχής, κατά μήκος του Ρήνου. Όταν ο Gursky είχε πατήσει το κουμπί της φωτογραφικής μηχανής, είχε απαθανατίσει, μαζί με το ποτάμι, βιομηχανίες με φουγάρα, πλοιάρια, αυτοκίνητα και ανθρώπους.

Έπειτα, αφαίρεσε κάθε ίχνος ανθρώπινης παρουσίας και δημιουργίας από την εικόνα και επανέφερε το ποτάμι σε μία πρότερη μορφή που κανείς δεν μπορεί να δει πια. Αυτό ακριβώς είναι και το ατού της συγκεκριμένης φωτογραφίας: εικονίζει έναν τόπο που δεν υπάρχει. Και το αποτέλεσμα επιδέχεται αρκετών ερμηνειών σε συμβολικό επίπεδο. Όσο κι αν προσπαθήσω και με όλη την καλή διάθεση, δεν μπορώ να μην ερμηνεύσω την απλότητα ως... λιτότητα. Αλλά αυτή είναι μία άλλη συζήτηση.

Από την εποχή που ανέβηκαν οι μετοχές της φωτογραφίας, στο χώρο της τέχνης, πολλά έργα έχουν βγει στο σφυρί και έχουν διακινηθεί έναντι εκατομμυρίων. Και όμως να, που σε αυτόν το χορό του χρήματος, ξεχωρίζει ένα έργο που εξυμνεί την απλότητα.

Πηγή: www.theartfoundation.metamatic.gr

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ