Λύση στο χάος ζητούν αλληλέγγυοι των προσφύγων

27 Οκτωβρίου 2015

ΧΙΟΣ

Αποχωρούν από τον δημοτικό κήπο και διακόπτουν τη διαχείριση του καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών η επιτροπή αλληλεγγύης στους πρόσφυγες «Λάθρα;» και οι εθελοντές του δημοτικού κήπου στη Χίο, διαμαρτυρόμενοι για τη χαοτική κατάσταση που δημιουργείται αλλά και για την πολιτική που στρώνεται με τις ευλογίες της κυβέρνησης και τα ασαφή ως προς τη λειτουργία τους κέντρα hotspot.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους και αφού αναφέρονται σε όλο το χρονικό της λειτουργίας του χώρου από τον Αύγουστο έως σήμερα, όπου 20.000 άνθρωποι βρήκαν πρόσκαιρο καταφύγιο, με υπεράνθρωπες προσπάθειες και τη συγκλονιστική και ανιδιοτελή προσφορά της χιώτικης κοινωνίας, τονίζουν τα ακόλουθα:

«Ωστόσο, στη προσπάθειά μας αυτή οι ρόλοι αντιστράφηκαν, καθώς από την εθελοντική και αλληλέγγυα στάση βρεθήκαμε να υποκαθιστούμε την ευθύνη της οργανωμένης πολιτείας και μάλιστα συχνά να εγκαλούμαστε για αυτό. Κάπου εδώ πρέπει να μπει ένα όριο και να γίνει σαφές ότι η παρουσία μας δεν απαλλάσσει κανέναν από την ευθύνη που του αναλογεί» υπογραμμίζουν, υπολογίζοντας τους ανθρώπους που καθημερινά μπορούν να εξυπηρετήσουν με αξιοπρέπεια σε 400 έως 500.

«Η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών έθεσε το φυσικό όριο λειτουργίας του δημοτικού κήπου ως χώρου φιλοξενίας των προσφύγων. Υπό συνθήκες βροχής και κρύου η κατάσταση δεν είναι διαχειρίσιμη, καθώς δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι οι πρόσφυγες θα κοιμούνται στην ύπαιθρο μέσα στο κρύο και θα τσαλαβουτάνε στις λάσπες» τονίζουν, ζητώντας να δοθεί άμεσα λύση ώστε να μην εμφανιστούν ξανά τα φαινόμενα της προηγούμενης εβδομάδας όπου εκατοντάδες άνθρωποι έμεναν εκτεθειμένοι στην καταιγίδα.

«Οι προθέσεις και οι παροτρύνσεις τις τελευταίες ημέρες για αύξηση των σκηνών εντός του δημοτικού κήπου μάς βρίσκουν αντίθετους, διότι δεν αναγνωρίζουν τόσο τα όρια της λειτουργίας της πόλης όσο και τις ανάγκες των προσφύγων» και συνεχίζοντας κάνουν λόγο για πιέσεις ώστε να αυξηθεί ο αριθμός σκηνών, κάτι στο οποίο δηλώνουν αντίθετοι, αφού έτσι «θα ζήσουμε συνολικά ως νησί πλέον έναν ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα και οι πρόσφυγες την κόλαση».

Δηλώνουν, τέλος, ότι παρά  την αποχώρησή τους από τον δημοτικό κήπο, «θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε και να στηρίζουμε τους πρόσφυγες, όπως κάνουμε εδώ και χρόνια, αξιολογώντας κάθε φορά τα δεδομένα και την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται».

Να σημειώσουμε πάντως ότι ήδη εκεί λειτουργούν και άλλες εθελοντικές ομάδες κυρίως από το εξωτερικό καθώς και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ωστόσο οι ντόπιοι εθελοντές είχαν καταλυτική παρουσία ώστε η ζωή στο καταυλισμό να κυλάει ομαλά.

efsyn.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...