Στους Ολυμπιακούς αθλητές πρόσφυγες

Ψήφισμα που θέτει Ολυμπιακή Εκεχειρία επτά ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων μέχρι και επτά ημέρες μετά τη λήξη των Παραολυμπιακών Αγώνων έγινε δεκτό από 180 κράτη μέλη του ΟΗΕ.
Μάλιστα στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία βρέθηκε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, ανακοινώθηκε ότι όσοι αθλητές πιάσουν τα όρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και βρίσκονται υπό καθεστώς πρόσφυγα θα αγωνιστούν κανονικά στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη και θα παρελάσουν πίσω από την Ολυμπιακή Σημαία.
«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα διάστημα κατά το οποίο αναβιώνουν οι αξίες της ανεξικακίας, αλληλεγγύης και ειρήνης. Είναι η στιγμή που η διεθνής κοινότητα συγκεντρώνεται για ειρηνικό συναγωνισμό», είπε ο Μπαχ.
«Στο Ολυμπιακό Χωριό βλέπουμε ανεξικακία και αλληλεγγύη στην καθαρότερή τους μορφή. Αθλητές από τις 206 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές ζουν μαζί αρμονικά και χωρίς οποιαδήποτε διάκριση», πρόσθεσε.
Για τους αθλητές που είναι πρόσφυγες είπε: «Ως έχει, κανένας από αυτούς τους αθλητές δεν θα είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες ακόμα και αν προκρινόταν από αθλητική σκοπιά γιατί με το καθεστώς του πρόσφυγα μένουν χωρίς πατρίδα και χωρίς Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή να τους αντιπροσωπεύσει».
Και εξήγησε: «Καθώς δεν υπάγονται σε εθνική ομάδα, δεν μπορούν να βαδίσουν πίσω από καμιά σημαία κράτους, και ούτε αντιπροσωπεύονται από κάποιον εθνικό ύμνο, θα γίνει υποδοχή των προσφύγων αυτών αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την Ολυμπιακή σημαία και τον Ολυμπιακό ύμνο. Θα έχουν μια πατρίδα μαζί με όλους τους υπόλοιπους 11.000 αθλητές από τις 206 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές στο Ολυμπιακό Χωριό».

Σχετικά άρθρα