Νοσοκομεία δύο ταχυτήτων

25 Ιουνίου 2013
Μόλις 30 νοσοκομεία σηκώνουν το φορτίο της νοσηλείας των ασθενών στη χώρα μας. Έξι στους δέκα ασθενείς κατευθύνονται στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και στα πανεπιστημιακά της περιφέρειας, με τα υπόλοιπα 100 νοσηλευτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα να περιορίζονται στο ρόλο του «τροχονόμου» βαριών περιστατικών. Με αυτά τα δεδομένα, οι επιτελείς του υπουργείου Υγείας αναζητούν γι’ αυτά τα νοσοκομεία νέο ρόλο καθώς –με τον έως τώρα σχεδιασμό τουλάχιστον- δεν προβλέπονται λουκέτα.

Τα πρώτα νοσηλευτικά ιδρύματα που έχουν ήδη μπει στο μικροσκόπιο είναι η Πολυκλινική, η Αγία Βαρβάρα, το Σπηλιοπούλειο και το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, με πηγές του υπουργείου Υγείας να διευκρινίζουν ότι στόχος είναι να αλλάξεις ο ρόλος τους, μετατρέποντάς τα για παράδειγμα σε μονάδες φροντίδας καρκινοπαθών τελικού σταδίου. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το 2012 πραγματοποιήθηκαν 2,17 εκατομμύρια ασθενών (δηλαδή 1,23 εκατομμύρια νοσηλευθέντες) στριμώχτηκε στο ένα τέταρτο του υγειονομικού χάρτη της τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, τα όριά τους δοκιμάζουν σε καθημερινή βάση οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων Ευαγγελισμός, Αττικό, Γ. Γεννηματάς αλλά και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων στο Ηράκλειο και στα Ιωάννινα. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι ένας στους 10 ασθενείς επέλεξε πέρυσι ένα από αυτά τα πέντε νοσηλευτικά ιδρύματα. Μονόδρομο για δωρεάν ιατρική περίθαλψη αποτελούν και τα ελάχιστα νοσοκομεία ειδικού ρόλου. Είναι ενδεικτικό ότι η περιφέρεια είναι σχεδόν γυμνή από εξειδικευμένα αντικαρκινικά κέντρα, με αποτέλεσμα οι καρκινοπαθείς να αναγκάζονται να ταξιδέψουν ως την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη για να λάβουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από έμπειρους γιατρούς.

Πηγή: www.real.gr

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
Yves Saint-Laurent
Η Σκέψη της ημέρας
Yves Saint-Laurent